vrijdag 16 september 2016

Luis bij kippen

Het meest berucht is bloedluis. Deze kleine kriebelbeestjes komen veel voor. Zit er eenmaal bloedluis in je kippenhok, dan kom je er moeilijk vanaf. Je kunt het wel met de nodige inspanningen onder controle krijgen.


Een bloedluis is geen luis (die heeft zes poten) maar een millimeter grote mijt ( die heeft acht poten).

Vandaar de ook algemeen gebruikte en betere benaming: rode bloedmijt of vogelmijt. Overdag zie je ze amper op de kippen. Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het. Hallo, ik ben nieuw hier op het forum, dus spaar me aub een beetje :gutgut: We hebben momenteel zeer veel last van luizen in het kippenhok. Als je met je hand in het hok gaat, zitten er meteen tientallen beestjes op je . Dan komen de volgende punten jou misschien wel bekend voor.


Lees meer over luizen bij kippen ! Het spinachtige beestje is ongeveer millimeter groot en staat ook bekend als rode bloedmijt of vogelmijt.

Nachts komen bloedluizen uit hun schuilplaats tevoorschijn en zuigen ze zich vol met het bloed van je kippen. Door het bloedverlies gaat de conditie van je kippen. Bloedluizen bij kippen is – met voorsprong – de meest gestelde vraag bij Velt over parasieten.


Echter: deze parasiet is geen luis maar een mijt. Rode bloedluis en bloedluis zijn veel gebruikte termen, maar de juiste term is rode vogelmijt of rode bloedmijt. Luis , bloedluis en kalkpootmijt dit zijn maar enkele insecten die kippen kunnen teisteren! Kippen en hun ongedierte! Regelmatige controle van de dieren op luis en mijten is nodig.


Druppels voor het behandelen en voorkomen van luis -, mijt- en wormproblemen bij sier- en volèrevogels, kippen en hoenders, papegaai-achtigen, hobbyduiven en jacht- roofvogels. Vogels kunnen endo- en ectoparasieten hebben, zoals wormen, luizen en mijten. In de meeste gevallen wordt het hebben van deze . De kans op een bloedluis besmetting in het kippenverblijf is erg groot. Bloedluis is namelijk de nummer plaag bij kippenhouders.


Dat ik ik ook ooit eens gehad! Heb het hok helemaal uitgemest en geschrobd met dettol. En daarna een product erin gespoten van de dierenwinkel.


Je moet het op het stro en het hok zelf spuiten vanbinnnen en zodra het witte laagje verdwenen is weer even opnieuw spuiten.

Je doet je kippen daar een enorm plezier mee. Mijten hebben pootjes, mijten zitten graag op donkere plekjes in het hok. Je kunt zelf kijken wat je kippen voor parasiet hebben, maar je kunt ook even . Er krioelen ontelbare gele en rode superkleine spinnetjes.


Bestrijden vinden veel mensen erg lastig. Mijn kippen hebben vorig jaar al twee keer bloedluis gehad en vorige week had ik de eerste uitbraak van dit jaar. Hoe voorkom ik dat deze vervelende gasten weer terugkomen? Erik van Geloof, pluimveedierenarts bij Veterinair Centrum Someren, was zo vriendelijk om deze vraag te beantwoorden.


Bij de bestrijding van . Veel kippen komen vroeg of laat wel een keer in aanraking met veerluis. Zeker nu het weer wat warmer wordt neemt de kans op luizen toe. Ook kippen bij particulieren kunnen last hebben van bloedluizen. Luizen zijn erg hinderlijk voor de.


Dit is op zich niet dramatisch, zolang je maar een echte plaag voorkomt. Controleer je kippenhok regelmatig op bloedluizen. Leg een stukje karton in of bij het legnest. Stel je vast dat er overdag bloedluizen onder schuilen, dan is het tijd voor . Ook wij hebben heel veel last gehad van veer- en bloedluis bij de kippen. En het is een hardnekkig luisje.


Sinds we geen houten kippenhok meer hebben met al die kieren hebben we geen last meer van luizen. Want als het eenmaal in je hok zit. Op één kip kunnen wel tot 500.


Een door vogel-luismijt besmette kip legt minder eieren. Ook wordt de kip bleek door bloedarmoede, kan vermageren en zelfs doodgaan. Daarnaast kan de vogel-luismijt ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.