vrijdag 16 september 2016

Perzik snoeien

Het jaarlijks snoeien van perzik - en nectarinebomen is nuttig om de bomen gezon groeikrachtig en in een mooie vorm te houden. Door perzikbomen te snoeien worden ze verjongd en blijven ze langer leven. Door te snoeien komt er meer licht onderin de boom, zodat daar ook bloemen en vruchten . Door oudere perzikbomen te snoeien worden ze verjongd en blijven ze langer leven.


Snoei tijdens de zomer van eerste groeijaar. Op de perzik -gesteltakken, die op hun beurt terug vertakken, haal je steeds de rugscheuten weg en alleen de zijscheuten worden bewaard.

Dat werkje kan reeds in de zomer gebeuren. Zorg er ook steeds voor dat aan de verlengenis maar twijg doorgaat, d. Pruimen, kersen, perziken en abrikozen en andere steenvruchten snoei je direct na de pluk, van. Bij fruitbomen onderscheiden we twee belangrijke families. Perzik en nectarine snoeien.


De eerste zijn appels en peren (pitvruchten) en de tweede zijn pruimen, kersen, perzik enz. Wanneer gaan we snoeien : Snoeien doe je altijd bij droog weer en in een droog gewas. Daarnaast gaan wij in april, mei en juni niet snoeien in verband .

Ik heb hier perzikbomen dat ik misschien zou moeten snoeien. Het eerste jaar dient al het nieuwe hout vewijderd te worden: doet dit tot het derde jaar, tot die tijd zal de perzik dus geen vruchten dragen. De beste lengte voor perziktwijgen is een halve meter . Prunus algemeen : Sierstruiken, heesters, halfstammige of hoogstammige bomen die weinig nieuwe scheuten geven. Ze hebben de neiging om met hun hoofdtak door te groeien tot een boomvorm. Op jeugdige leeftijd is het voornaamste doel model in te brengen.


Bij deze soorten beperkt zich het snoeien tot het weghalen . Sinds een aantal jaar heb ik een perzikboom. Hij zal een jaar of vier worden dit jaar (ik heb hem drie jaar). Onwetend als ik was heb ik heb vanaf het begin zijn gang laten gaan. Geen snoei , geen bescherming tegen de krulziekte, geen mest, geen kalk. Vorig jaar heeft hij voor het eerst gebloei maar werd . Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen.


Sommige rassen steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor. Dit brengt voldoende lucht en licht in de kruin en rond de vrucht. Als men plots tot het besef komt dat die oude, verwaarloosde fruitboom in de tuin eens . Ziet u in het voorjaar opkrullend blad met een soms rode kleur?


Dit is een aantasting van het bla en wordt de krulziekte genoemd.

Deze manifesteert zich vooral in het voorjaar als het blad uit begint te lopen. In extreme gevallen kan de aantasting de groei van de perzikboom afremmen . Na deze drie jaar zullen de twijgen van de boom gesnoeid moeten worden. In deze jaren zal de boom geen vruchten dragen. Alle twijgen die langer zijn dan een halve meter moeten verwijderd worden. Wanneer men de perzikboom goed bijhoudt met snoeien , zal de boom ongeveer jaar oud kunnen . Onze perzik is, net als de abrikoos, oorspronkelijk afkomstig uit China.


De perzik heeft een lichtbehaarde schil. De variant met een gladde schil ( Prunus persica nucipersica) wordt nectarine genoemd. Volgens mij moet ik mijn perzik en pruimenboom snoeien rond dit moment. Echter staan ze allebei voor het eerst dit jaar. Moet ik de eerste tot een meter weg halen?


Afbeelding De pruimenboom betreft een duo pruimenboom en zoals . Voor een perzik ligt dit echter anders. Omdat perziken enkel bloemknoppen aanleggen op eenjarig hout, is een zeer regelmatige onderhoudssnoei aanbevolen. Door het oude vruchthout regelmatig weg te snoeien , stimuleer je de ontwikkeling van nieuwe scheuten binnenin de boom.


Tuinforum onderwerp: Snoeien perzik leistruik. Bekijk alle reacties via groeninfo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.