donderdag 22 september 2016

Wilde kamperfoelie

De rechtswindende of kruipende, houtige stengels kunnen 2-m lang worden. Wilde kamperfoelie treft men het meest aan in (loof)bos op wat voedselarmere en zuurdere standplaatsen. Bij voorkeur groeit de soort op wat lichtere, humeuze, zure zand- en zandleembodems, maar ook op zure leemgronden of op wat venige gronden komt men ze geregeld tegen. Als liaan zoekt ze gewoonlijk de wat . De room witte tot geelachtige bloemen vallen .

Meestal hebben ze een kale rand en een kort toegespitste top. Ze zijn wigvormig in een korte steel versmald. Niet verwonderlijk dus, dat hij probleemloos tot in de tuin is geraakt, weliswaar vaak ondervorm van een cultuurvariƫteit. Het duurt toch nog tot de.


Let wel op waar je de boskamperfoelie tegenop laat groeien: . Bloemenbron: Wilde -planten. Klaas Dijkstra Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen).

De nauwe buis is minstens . Is een overblijvende, bladverliezende klimplant uit de kamperfoeliefamilie ( Caprifoliaceae). In de rest van Nederland is ze zeer algemeen. Ze groeit op natte tot droge, vrij zure, matig . De kamperfoelie brengt kleur en geur in het bos.


De opvallende bloemen lokken allerlei insecten. Juni, juli, augustus en september zijn de maanden met lange warme zomeravonden waarop de kamperfoelie heerlijk geurt. De wilde kamperfoelie klimt graag langs de stammen en takken van bomen en struiken. Al voor het eind van de winter laat de wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) haar knoppen uitlopen en hij is daarmee dus een van de eerste planten, die weer een teken van leven geeft.


In Friesland spreekt men van papsoegers en van zuigepappen, in Sallan de Graafschap Zutphen en den Achterhoek van Gelderland van zuigbloemen, in Twente van soegetitjes, in Utrecht van handjes, daar en aan den Zoom der Veluwe van geiteblad en . De volwassen hoogte van deze heester is ca. Verdraagt een temperatuur tot -gr. Klimplant, heeft een opvallende bloeiwijze. De 's avonds en 's nachts sterke geur verspreidende witte. Een bladverliezende klimplant.


Hoewel de plant niet parasiteert, 'wurgt' de plant wel zijn drager doordat deze zijn gewicht moet dragen en minder bladruimte en licht heeft.

De bladeren zijn witbont. Familie: Kamperfoelie ( Caprifoliaceae) Geslacht: Kamperfoelie Soort: Lonicera periclymenum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.