dinsdag 29 november 2016

Cultiveren gazon

Een mooi gazon krijg je door regelmatig te verticuteren, te bemesten, te kalken bij een te zure bodem en te maaien. Verticuteren, u heeft er vast wel eens over gehoord. Maar wat is het nou precies?


En waarom moet het gebeuren? Kies ik voor met de hand of machinaal verticuteren en wanneer of hoe vaak moet ik het eigenlijk doen?

Allemaal vragen waar u als trotse eigenaar van een groen gazon mee zit. Mos verwijderen en je gazon er als nieuw laten uitzien doe je door te verticuteren. Hoe, wanneer en prijzen van verticuteermachines vind je hier. Waarvoor is het verticuteren van het gazon noodzakelijke? Na verloop van tijd kan in de graszoden een viltlaag ontstaan.


Dit is een dunne laag van organisch materiaal die verstikkend werkt voor het gras. Het organische materiaal dat zich ophoopt tot een viltlaag is voornamelijk gemaaid of .

Stefaan ons alles over het onderhoud van uw gazon. Oudere gazons hebben allemaal een verdichte laag die bestaat uit levend of dood vezelig materiaal. Dit kunnen grasresten, plantenresten, mos enzovoort zijn. Een te dikke viltlaag verstikt het gazon en verhindert dat vocht en voedsel bij de wortels kunnen. Om de viltlaag te verwijderen kan je ze uitharken . U kunt verticuteren met handgereedschap zoals een verticuteer hark maar voor grotere gebieden is het verstandig om een verticuteer machine te huren of te kopen.


Om optimaal van je gras te kunnen genieten, is het belangrijk om het wel goed te onderhouden. Als je buiten maaien weinig onderhoud pleegt, kan het zijn dat er kale, bruine plekken in je gazon ontstaan. Door op de juiste momenten te verticuteren, blijft je gazon in topconditie. Hoe en wanneer gras verticuteren en je. Gras zaaien gazon aanleggen aanleg onderhoud bemesten inzaaien verzorging herfst lente gras.


Na de barre wintermaanden volgt de lente en is het doorgaans tijd om ons gazon eens goed onder handen te nemen. Gazononderhoud voor dit voorjaar. Bij een degelijke staat van het bestaand gazon wacht je best tot na de eerste maaibeurt om te starten met eventuele bemestingen of . Tips voor het gras verticuteren vindt u op Graszoden.

Wij leveren topkwaliteit gras en is door eigen teelt direct leverbaar! Waarom moet je een gazon verticuteren? Waneer moet je dit doen en hoe? Tuinspecialist Luk Dirkx geeft de antwoorden. Een net uitziend en gezond gazon krijgt u niet zomaar.


De grootste vijanden van een perfect gazon zijn mos en onkruid. Als uw gazon na de winter bedekt is met een laag mos is er slechts één remedie: verticuteren! Deze laag kan bestaan uit dood of levend materiaal zoals grassprieten, mos . Een diepgroene grasmat vraagt aandacht en onderhoud. In het voorjaar duikt er vaak mos op en ontstaat er veelal een viltlaag tussen het gras.


Mos en vilt maken het een gazon knap lastig. Het is daarom noodzakelijk het mos te bestrijden en daarna te verticuteren. Zonder mos en vilt krijgt . Gras verticuteren doe je in het voorjaar in april of mei en in het najaar in september of oktober.


Door het gras te verticuteren wordt het gazon weer. De kale plekken in je gazon kun je na het verticuteren bij zaaien. Strooi na het bij zaaien wat grof zand (bijvoorbeeld metselzand) over de ingezaaide plekken heen.


Enkele weken na het verticuteren kun je kalk en bemesting aanbrengen op je grasveld. Je kunt ook kalk en bemesting enkele weken voor het .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.