maandag 28 november 2016

Viburnum rhytidophyllum snoeien

Viburnum rhytidophyllum snoeien. Na een strenge winter kunt u de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Snoeien kan nodig zijn, doe dat dan direct na de bloei, maar dan krijg je geen bessen. Een wat stijfjes omhoog groeiende struik met lange bladeren, die een ezel niet zouden misstaan.


Vooral tijdens vorst hangen de overigens groenblijvende bladeren van deze struik er wat slapjes bij.

Onze viburnum is nogal kaal en hoog naar boven uitgelopen. Geef in het voorjaar organische mest. In het voorjaar kan dood hout weggeknipt worden.


Als na een aantal jaren de bloei achteruit gaat, kan er verjongingssnoei toegepast worden. Knip enkele van de oude takken terug tot vlak boven een jonge . Bij bladhoudende groenblijvende planten mag je nooit alle takken bij de grond afsnoe- ien want dan kan hij niet meer assimileren. Op plaatsen waar snoei wel noodzakelijk is of bij hele oude exemplaren pas je met een snoeischaar. Het is dus zaak om altijd wat.


De onderzijde van de bladeren is vaak wollig, donzig behaard.

Na de bloeiperiode verschijnen helder rode bessen die na enkele weken bij rijpheid zwart kleuren. Deze viburnum houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en een licht zure tot neutrale bodem. De plant is goed winterhar behoeft weinig snoei. Bloeit uw heester op het oude hout, zoals Magnolia en boerenhortensia, dan hoeft u niet te snoeien , tenzij de plant te groot wordt.


Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Het blad is langwerpig eirond tot lancetvormig. De glanzende bovenzijde is donkergroen en sterk gerimpel de onderzijde heeft een grijze, viltige laag. Snoei is goed mogelijk en kan het hele jaar door maar wordt het beste toegepast direct na de bloei. Na de snoei is de plant in dit geval nog in staat opnieuw bloemknoppen te vormen voor het volgende jaar.


Eerder snoeien kan ook, de plant zal in dat geval een jaar geen bloemen geven. Corylus colurna boomhazelaar. Euonymus europaeus kardinaalsmuts. Symphoricarpos x chenaultii sneeuwbes. Alleen nodig als de struik wat minder gaat bloeien of te groot wordt.


Bij een struik die minder gaat bloeien, snoei dan de helft van de oude takken en snoei de andere helft een of twee jaar later. De juiste tijd om dit te .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.