woensdag 30 november 2016

Eetbare paddestoelen zoeken nederland

Herfst, herfst, wat heb je te koop? Honderdduizend bladeren op een hoop. Maar als je beter kijkt, vind je ook vooral veel paddenstoelen in Nederland. En ja, daar zitten ook eetbare paddenstoelen tussen.


Ga erop uit om te plukken, maar vertrek niet zonder twee veldgidsen.

Er zijn duizenden soorten eetbare paddenstoelen die wereldwijd geoogst worden, en honderdduizend andere eetbare soorten. De in Nederland en België als shiitake bekendstaande paddenstoel (Lentinus edodes) wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken, en is goed voor nog eens van de wereldwijde . Minder gegeten soorten Zelf paddenstoelen plukken: mandje mee! Bospaddenstoelen zijn – behalve in het bos – te vinden in parken met monumentale bomen en oude eiken- en beukenlanen.


Ongeveer de helft is eetbaar , maar niet per definitie smakelijk. Er blijven er echter voldoende over die lekker zijn, . Tijdens zijn werk voor Staatsbosbeheer is hij weleens groepen Poolse vrouwen tegengekomen die in linie het bos doorgingen.

Zij leren al jong van hun oma wat wel en niet eetbaar is. Vaak reageren ze verbaasd als ze horen dat het hier niet mag. In Nederland is niet zo veel bos. Jammer, want stropaddenstoelen zijn erg voedzaam!


Zo bevat de stropaddenstoel veel . Er groeien in Nederland diverse eetbare paddestoelen , zoals eekhoorntjesbrood. Maar een vergissing is zo gemaakt. En die bitter boleet lijkt ook nog eens heel erg op eekhoorntjesbrood.


Edwin Florès van Casa Foresta gaat met ons op jacht naar paddenstoelen. Sommige soorten zijn giftig, maar er zijn ook vele soorten die heel gezond zijn. Hoe weet je welke paddenstoelen je kunt eten? In dit blog lees je van alles over eetbare paddenstoelen en de paddenstoelen die je vooral moet laten staan. Het is het jaargetijde om een mooie herfstwandeling maken in het bos en dan paddenstoelen te zoeken.


Niet alleen op de Veluwe of in. Paddenstoelen plukken is in Nederland niet verboden.

Of langs dijken en sloten. De meeste herkennen de mierikswortel niet maar ze komen in grote getallen voor in de Nederland. Maarts Viooltje Viola Odorata Als natuurliefhebber, wildplukker voor restaurants en moestuinder zijn eetbare planten, bloemen en paddenstoelen mijn passie.


Ik pluk en scharrel graag mijn . Steeds meer mensen zoeken exclusieve herfsthapjes in bossen en bermen. Bij Staatsbosbeheer in Noord- Nederland geldt hij als de paddenstoeldeskundige. Zelf zoekt Thomas ook geregeld een maaltje eetbare paddenstoelen bij elkaar, maar beperkt zich tot enkele bekende en dus veilige soorten. Pas de laatste jaar ook andere soorten paddenstoelen op grote schaal gekweekt worden in Nederland (vooral de Oesterzwam). De hoeveelheid eetbare paddestoelen in Nederland is behoorlijk groot.


Let op de hieronder verschafte informatie is gebaseerd op mijn ervaringen, gebruikt u het niet als leidraad bij het plukken van paddestoelen. De ideale periode om op zoek te gaan naar deze paddestoel is in September en Oktober. Elke herfst ga ik met plezier op pad in het bos op zoek naar eetbare paddenstoelen.


Dit beeld wordt steeds bevestigd door negatieve berichten in de media over de slachtoffers van . Volgens mij zijn alle paddestoelen beschermd in Nederland. Bovendien moet je een echte kenner wezen om eetbare paddestoelen te kunnen onderscheiden ( want waarom zou je ze anders willen plukken?) Veel paddestoel soorten lijken heel erg op elkaar en een vergissing is snel gemaakt. Daarom waarschijnlijk ook de . Door de natte zomer is het paddenstoelenseizoen dit jaar extra vroeg begonnen. Overal duiken paddenstoelen op, waaronder ook giftige.


Die staan niet alleen in het bos, maar ook in tuinen en kinderspeelparkjes. Een overzicht van de paddenstoelen die je absoluut niet in je mond moet stoppen. Het is herfst, de bladeren vallen van de bomen en de paddenstoelen schieten uit de grond.


De perfecte gelegenheid om een boswandeling te combineren met een speurtocht naar verse zwammen voor in jouw herfstmaaltijd. VROUW zet een aantal eetbare en giftige paddenstoelen voor je op een rij, . De makkelijke kant: er zijn een aantal paddenstoelen heel makkelijk te herkennen en niet te verwarren met giftige soorten. Op eetbare paddenstoelen excursie stond al een tijd lang op mijn lijstje. We zullen stilstaan bij enkele eetbare paddenstoelen.


Maar we gaan ook kijken naar de eetbare natuur in het algemeen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.