vrijdag 25 november 2016

Meidoornhaag vlechten

Meidoorn vlechten in gemeente Nuenen. Heggenvlechten is vandaag op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst. We zijn ervaren en kunnen heggen op diverse manieren vlechten. En denk je er over om een heg te (laten) vlechten , knip hem dan niet aan de bovenzijde want hoe hoger de heg hoe beter. De techniek bestaat erin de stam van de struiken laag in te kappen, zonder ze helemaal door te kappen, en deze dan in te vlechten.


In het voorjaar vormen deze gelegde struiken een dicht netwerk van takken, ondoordringbaar voor mens , hond en vee.

Haagvlechten zorgt voor mooie, gezonde heggen. Het vlechten is een techniek uitgeoefend door echte ambachtslieden. In Limburg tref je haagbeuk, es, hulst, meidoorn en hazelaar aan, terwijl in Zeeuws-Vlaanderen de hagen uit gevlochten bramen bestaan. Een vlechtheg onderscheidt zich van een gewone heg door de door mensenhanden aangebrachte gevlochten structuur.


Die vlechten kunnen een horizontale of diagonale structuur . De heg dient als afscheiding tussen een pluktuin en bosje in woonwijk Pomona, Wageningen. Als de stammen polsdik zijn en 3-meter hoog, kan de heg. Door ( meidoorn )heggen te vlechten maak je een ondoordringbare groene barrière.


Veel vogels en kleine zoogdieren gebruiker de heg om zich in te nestelen, zich in te verschuilen bij gevaar, of voedsel te zoeken.

Gevlochten heggen vormen mooie natuurrijke netwerken in het landschap, maar ze zijn ook. Een oplossing die ik hier nog niet voorbij heb zien komen is de meidoornhaag. De meidoorn werd vroeger vaak als veekering gebruikt.


Er zitten grote stekels . Van onze inheemse planten is vooral meidoorn bijzonder geschikt om heggen te leggen. Deze opleidingsdag start met een theoretische inleiding waarbinnen de verschillende stijlen van haagvlechten aan bod komen, alsook een . Wilfried Berendsen wijst op de uitlopers op de gevlochten stammen, die zorgen voor een dichte meidoornhaag. Met handzaag, bijl en hiepje (een platte bijl) gaan heggenvlechters uit het hele land aan de slag om een haag bij de Vordense boerderij zo goed mogelijk te vlechten. Liguster- en meidoorn hagen vervangen meer en meer de rijen van nietszeggende coniferen en stenen muurtjes. Daarom deze bijdrage over de levende vlechtheg.


Traliehekken van levende, houtige planten hebben hun nut in de praktijk al . Maar veiligheid staat wel voorop. Want verder zitten er grote hakmessen, heggenscharen en bijlen in de kist. Vlecht - of leghagen zijn cultuurhistorische elementen met een grote natuurwaarde, de techniek is duizenden jaren oud. De Kelten gebruikten deze ondoordringbare heggen van meidoorn , sleedoorn, roos en kamperfoelie om hun vee binnen en de roofdieren buiten hun landerijen te houden. Toen aan het einde van de . Rond de weilanden aan de . Waarschijnlijk speelt het meer robuuste karakter van de eenstijlige meidoorn een rol.


De tweestijlige meidoorn vormt dunnere twijgen en is daardoor bossiger van structuur en lastiger te vlechten.

Zeldzamer zijn vlechtrestanten vastgesteld van es, haagbeuk, beuk en zeer zelden zomereik. En de vraag is: wie kan dat het beste? De staanders moeten tussen de liggers.


Er bestaat bij eenstijlige meidoorn heel wat infraspecifieke variatie, wat mogelijk voor een deel te verklaren is door import van plantgoed van Zuid-Europese oorsprong. Eenstijlige meidoorn vormt bastaarden met tweestijlige en koraalmeidoorn. De meest verspreide hybride in Vlaanderen is de kruising van eenstijlige en .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.