dinsdag 30 januari 2018

Bomen planten erfgrens

Er zijn verschillende regels voor de afstand van een boom of heg tot de erfgrens , en wanneer verwijdering is toegestaan. In de wet is geregeld dat bomen meer dan meter van de erfgrens verwijderd moeten zijn. Maar er zijn veel uitzonderingen!


Bomen en heesters die vlakbij de erfgrens staan, kunnen leiden tot problemen met de buren. Voorkom dit en probeer altijd eerst te overleggen.

Als houvast zijn er wettelijke regels die aangeven waar je mag planten en tot hoever je mag snoeien. In het zogenaamde Veldwetboek staat dat hoogstammige bomen op meter van de scheiding moeten staan en laagstammige (en levende hagen) op centimeter. Die afstand wordt berekend vanaf de kern van de boom tot aan de scheidingslijn. Deze regel geldt wel alleen als er geen . Moeten wij de bomen nu weghalen? Waar kunnen we überhaupt goede informatie vinden over de afstand van de leibomen en de erfgrens.


Inmiddels navraag gedaan bij gemeentelijke verordering ivm leibomen planten en erfgrens.

Verder ondervinden de buren geen hinder van . Wij willen om het zicht te veraangenamen een leiboom plaatsen voor deze muur, maar vragen ons af of een leiboom gezien wordt als een boom ,. Een grote hazelaar neemt het uitzicht voor ons vanuit onze woonkamer grotendeels weg, ons huis ligt t. De hazelaar is inmiddels zeker meter hoog en staat ongeveer op de erfgrens. Juist vanwege het feit dat veel bomen van gemeentes en andere overheden langs wegen staan is in het burgerlijk wetboek de bepaling opgenomen dat de afstand welke bomen in beginsel uit de erfgrens moeten staan NIET van toepassing is voor gemeentes etc. U kunt zowel vóór als na het planten van de boom of struik toestemming hebben gegeven.


De toestemming geldt alleen tussen de buren die dat samen hebben afgesproken. Als de toestemming ook in de toekomst moet gelden, is het noodzakelijk om de toestemming te laten registeren bij het Kadaster. De wet geeft regels voor het planten van bomen en struiken bij de erfgrens.


De hoofdregel van artikel 5:BW is dat er geen bomen mogen staan binnen twee meter van de erfgrens. Struiken mogen niet worden geplant op een afstand van vijftig centimeter van de erfgrens. Op deze hoofdregel zijn . Het ene geschil is het andere niet en elk geschil vraagt om een andere aanpak. Behandeld worden: afstand tot de erfgrens , overhangende takken en doorschietende wortels, onrechtmatige hinder en bomen op . In verband met de te respecteren plantafstanden voor hoogstamfruitbomen tot de perceelsgrens heerst er nogal wat onduidelijkheid.


We hopen dat dit artikel in deze materie wat klaarheid kan brengen.

De wetgeving met betrekking tot plantafstanden, perceelsgrenzen en dergelijke is één van de oudste nog geldende . In je tuin kun je de bomen en planten laten groeien die je wilt, maar je moet wel rekening houden met de buurman. Onenigheid met buren gaat vooral over bomen , struiken en gebruik van elkaars terrein. Wat zijn de regels mbt het erf en de erfgrens ? In mijn studieclub kwam het regelmatig ter spra- ke. Het is niet geoorloofd een boom binnen meter (kan bij verordening afgeweken worden) van de erfgrens te planten , tenzij de eigenaar van het aangrenzende erf hier toestemming voor heeft gegeven of dat het aangrenzende erf een openbare weg of een openbaar water is. De twee meter vanaf de erfgrens moet gerekend . Gemeenten hebben in het verleden nog wel eens bomen zeer dicht bij erfgrenzen geplant.


In veel gevallen weet men dan niet dat ook de verwijdering van deze. Als u bomen of hoge beplanting wilt aanbrengen in de buurt van de erfgrens , moet u hierbij rekening houden met de geldende wetgeving. Ook voor bestaande bomen en beplanting bestaan wettelijke regels.


Bomen , heesters en heggen mag u niet pal tegen de erfgrens van de buren planten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.