dinsdag 23 januari 2018

Middel tegen slakken in moestuin

Je ziet dat het werkt: rechtsonder bij het bakje zit een grote dikke slak. Helaas stond bakje bij paksoiplantjes en had de slak er totaal geen moeite mee om én van de paksoi én van het paneermeel te snoepen. De meeste slakken eten allerlei plantaardig materiaal, dood of leven en dood dierlijk materiaal. Bovendien is de Arion vulgaris (foto) zich gaan kruisen met de inheemse Arian ater (de zwarte wegslak ) en kunnen hun nazaten goed tegen de koude. Zijn er echt veilige biologische middelen voorhanden?


Het middel is toegelaten in de biologische landbouw.

Bovenstaande tips helpen zeker om slakken in je moestuin tegen te gaan. Maar ze werken allemaal niet volledig. Ik raad daarom aan om altijd een combinatie van maatregelen te treffen. Daarbij is het natuurlijk het mooiste als het lukt zonder slakkenkorrels.


Het kan ook helpen met de buren samen te . Ik zet genoemde oplossingen hier op een rijtje: Plaats bakjes bier in de grond naast je planten. De gist trekt de slakken aan en eenmaal in het bakje verdrinken ze. Er werd hier in huis wat geprotesteerd tegen het verspillen van dit vocht, maar in een oorlog moet je hard zijn, dus de bakjes werden gevuld.


Laat je kippen in de moestuin.

Een ecologisch verantwoord middel , ideaal voor de bescherming van terrasplanten en jonge groenten of planten. Slakken in je moestuin , wat doe je er tegen ? Er zijn periodes dat je meer slakken in de tuin z. Zelf gebruiken we al jaren hetzelfde middeltje dat hier heel goed helpt tegen bijvoorbeeld luizen en tegen de rupsen van de spinselmot (in fruitbomen): . In plastic bakje (bv. van de Chinees of een margarine bakje) aan de zijkant een gat maken. Een tiental kattenbrokjes erin doen.


Gat niet in het deksel maken, ivm regen. Bakje(s) tussen de planten leggen. Biervallen zijn een bekend huismiddel , maar zijn alleen effectief als je ze ingraaft. Zolang ze er gewoon uit kunnen klimmen, zullen de slakken namelijk eerst genieten van het gerstenat waarna ze, in licht benevelde toestan meestal vrolijk doorgaan met eten… Wie harde maatregelen tegen de slakenplagen wil treffen, . Allemaal goed en wel voor hen, maar zowel in je moestuin als bij je sierplanten kunnen deze slakken een hele ravage aanrichten.


Wil jij deze beestjes daarom op een diervriendelijke manier bestrijden? Of zoek je een aantal middelen waardoor de slakken niet zo makkelijk bij je planten geraken? Lees dan snel verder en . In de moestuin zijn slakken dol op sla, alleen rucola heeft geen last van slakken. Geef in de zomer je tuin water in de ochten zodat het gewas en de grond eromheen droog is tegen de tijd dat het avond wordt.


De naaktslakken richten de grootste schade aan. Let op: als je ze wilt bestrijden, doe dat op een ecologisch verantwoorde manier.

Tal van andere dieren leven namelijk van het eten van slakken. Dus als je slakken met chemische middelen probeert te bestrijden, . Een combinatie van het opruimen van schuilplekken, het ontoegankelijk maken van plekken in de moestuin , het lokken van kikkers en vogels, het rapen onder een natte krant (werkt goed!) en ook af en toe wat korrels. Het lijkt vooralsnog goed te werken. Hier al mijn tips tegen slakken op een rij: tips tegen slakken.


Want hoeveel kommer en kwel de tuinier op zijn tuinpad ook tegenkomt , de ergste van al deze kommers is ontegenzeggelijk de slak. Bestrijden met alle middelen die er zijn? Niet die giftige blauwe, want die roeien niet alleen slakken uit maar ook vogels, egels en alle andere dieren die slakken eten. Aaltjes tegen slakken zoeken in de grond naaktslakken op en dringen deze binnen via de mantelholte.


De slakken zwellen op en sterven na enkele . Deze beestjes eten graag de bladeren van voornamelijk mooie bladplanten, zoals de Hosta. De oplossing tegen slakken : leg een wal rondom de planten aan van opgerold kippengaas (doe het zelf winkel). Zowel naaktslakken als huisjesslakken kunnen je tuinplezier grondig verstoren.


Vanaf april duiken de slakken op uit hun schuilplaats en kent hun vraatzucht geen grenzen meer. Wapen je daarom tijdig tegen slakken met de juiste middelen. Je vindt al het nodige bij Horta om je planten en groenten tegen slakken te . In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles over de mogelijkheden van biologische en chemische bestrijding van een slakkenplaag in je moestuin.


Elke nacht gaat er een leger slakken de planten (zowel zaden, bladeren, stengels als wortels) te lijf en zeker na regenbuien kom je ze overal tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.