maandag 29 januari 2018

Little gem grillen

Het voordeel van deze gegrilde Little Gem , is dat het een warme salade is. Het zijn van die kleine kropjes sla die je nu steeds vaker in de supermarkt ziet. De blaadjes zijn lekker mals en delicaat en daarnaast blijven deze mini . Het vegetarische bijgerecht bevat de volgende ingrediënten: kropjes little gem , olijfolie om te bestrijken, caesardressing (koelvers of fles), oude kaas (stukje) en olijfolie extra vierge. Leg de slakropjes op een ingevet rooster boven matig heet vuur en gril ze in 4-minuten goudbruin, keer regelmatig.


Ik ben dol op salades, maar alleen als het warm weer is, want als ik het koud heb , wil ik iets warms eten.

Je ziet deze kleine kropjes sla steeds vaker in de supermarkt. Een leuke en lekkere variatie op ”standaard” sla. Door het te grillen krijgt het een heerlijke smaak en het blijft ook die goede bite houden. Te maken met een grillpan maar wanneer het warmer wordt ook prima te bereiden op de barbecue.


We hebben een filmpje gemaakt van de bereiding: . Snij de little gems in de lengte door en besprenkel aan beide kanten met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Haal ze van de barbecue, giet er wat balsamico azijn overheen en de gegrilde little gem zijn klaar om . Naast heerlijke maïskolven grillen of groente pakketjes met feta op de bbq kun je ook bepaalde sla soorten goed grillen. Zelf vind ik kort gegrilde little gem sla met een yoghurtdressing heerlijk op warme dagen.

Deze eet ik het liefst samen met een gerookte zalm op cederhout van de bbq. Zorg ervoor dat je bbq (of grillpan ) goed heet is (±220°C). Smeer het snijvlak van de little gem in met een beetje knoflookolie en leg ze met de snijkant naar beneden op de barbecue. Laat ze zo ongeveer 5-minuten rustig . Ingrediënten (voor personen): kropjes sla (deze kleine kropjes sla zijn bekend onder de namen: little gem , romana en bindsla) olijfolie peper en zout. Snijd de sla in de lengte doormidden.


Laat het stronkje eraan zitten, zo blijven de blaadjes tijdens het grillen bij elkaar. Rooster little gems in hun geheel, of snijd een grote krop in kwarten. Bestrijk met olijfolie en grill ze hooguit minuut in de grillpan , of, nog beter: op de barbecue. Gegrilde sla combineert (niet zo verwonderlijk) met vrijwel alles. Hier vormt het een mooie harmonie met onder meer romige feta, geroosterde . Verwarm een grillpan voor.


Pel en snijd de knoflook fijn. Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten, rasp de . Probeer zo vers mogelijke kropjes te gebruiken, omdat de oudere vaak (te) zachte blaadjes aan de buitenkant hebben. Lekker met: kaas, dressings op basis . Besprenkel de beide kanten van de little gem goed met de dressing.


Zorg dat deze overal tussen de blaadjes komt.

Als de BBQ op temperatuur is kun je de sla gaan grillen. Ik heb hiervoor mijn gewone rooster gebruikt maar je kunt ook het gietijzeren rooster gebruikt. Little gem , de kleine romana sla vind je vooral in de authentieke caesar salade, maar deze smaakvolle slakrop is geschikt voor veel meer! Zo is deze slasoort ppl heerlijk om te grillen , stoven of bakken. Wees met het bereiden van deze sla niet beperkt tot.


In een hete oven doen (of onder de grill , of op de bbq met het deksel erop) tot de kaas is gesmolten en begint te borrelen. Maar het is hartstikke lekker, zeker als je een stevige slasoort neemt, zoals little gem. De sla krijgt een klein bittertje (en kleine bittertjes zijn heel goed voor een gerecht ;P) en wordt wat . Laat een grillpan goed heet worden. Was de Little Gem en snijd ze doormidden. Bestrijk de snijhelften met een beetje knoflookolie en breng de sla op smaak met iets peper en zout.


De harde kern laat je zitten ander valt hij uit elkaar, dit is niet lekker om te eten dus laat deze gerust op je bord liggen. Vul een blaadje little gem zodat het een leuke mini salade wordt! Leg met de snijvlakken op de grill van bijvoorbeeld een barbecue maar grillpan kan ook prima.


Grill de Little Gem aan . Gisteren kwam ik ze tegen toen ik door de Sligro struinde. Om ze te bereiden snij je ze door en besprenkel je ze met olijfolie. From the fridge, to the grill , to the table, you can make this salad in minutes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.