zondag 28 januari 2018

Waar komen tulpen vandaan

Later zond hij enkele zaden . De geschiedenis van de tulp gaat ver terug, tot in de zestiende eeuw. En niet zo als velen wellicht denken vindt de tulp zijn oorsprong in Nederland. De herkomst van de bloem is Turks en deze bloeide weldadig in de paleistuinen aan de oevers van Istanbuls Gouden Hoorn (Halic). Ze werden in de 16e eeuw geïmporteerd naar Nederland.


Onze bekendste bloembol is de tulp.

Dat is Latijn en het betekent: de bloem die lijkt op een tulband. Tulp komt van het woord Tulipa. Niet als je weet, dat tulpen al tijdens de Middeleeuwen werden gekweekt en verhandeld in Turkije. En daar droegen de mannen in die dagen een . Hoe de niet-Nederlandse tulp oer-Hollands werd… Met een flinke bos tulpen hoor je tegenwoordig niet automatisch bij de rich and famous.


Dat was een aantal eeuwen geleden wel anders. Toen gebruikte je de bos bloemen niet om te vieren dat je een nieuw huis ha je betaalde een grachtenpand . Daardoor werd ook de tulp als bijzondere bloem ontdekt en meegenomen naar Turkije, waar deze bijzondere bloem terecht kwam in de tuinen van de meest gefortuneerde hoogwaardigheidsbekleders. De roots van de tulp liggen in de .

Oorspronkelijk komt de tulp uit Iran, Kazakstan en Afghanistan. Nomaden hebben de tulp ontdekt in de tuinen van Iran. De eerste stad in Europa waar de . Veel mensen gingen naar Turkije om tulpen te gaan halen. Je kon alleen tulpen krijgen in Oosterrijk en Turkije (dus niet in Nederland). Nederland wilden heel graag tulpen dus soms gingen Nederlanders helemaal naar Turkije varen om maar een paar tulpen mee te nemen naar Nederland.


Een bosje tulpen zijn erg Hollands. Nederlandse bloemenhandelaren beheren van de wereld bloemenmarkt. Tulpen kunnen niet in een warm . Dankzij die handel in bloemen is Nederland de tweede agrarische exporteur ter wereld na de Verenigde Staten.


Dit is allemaal begonnen in de Gouden Eeuw. Waar komen eigenlijk tulpen vandaan ? Uitgebreide informatieve website over tulpen in het algemeen. Lees onder andere meer over hoe en wanneer te planten. Omdat tulpen traditioneel lente kleuren hebben.


Eeuwen geleden is de bloem via veel omzwervingen in Europa terecht gekomen. De tulp komt eigenlijk uit de Himalaya. Inmiddels is het een industrie.

Voor zowel de bloemen als de bollen bestaan er uitgekiende . Lees het volledige verhaal op bloembollentips. De lente is begonnen en dat betekent ook in Istanbul dat de tulpen boven de grond komen. Je zou kunnen zeggen dat de tulp weer terug is waar ze oorspronkelijk vandaan kwaTurkije.


In de middenbermen van veel wegen. De beroemdste varieteit van de. Ze staan overal: in tuinen, in groenstroken , in bloemenveldjes maar vooral ook op de uitgestrekte velden waar ze gekweekt worden.


In dit filmpje leert u meer over de geschiedenis van de tulp : waar komt de bloembol oorspronkelijk. De natuurlijke habitat vandetulpis bergachtig terrein. Dat de typisch Nederlandse tulp zijn oorsprong vindt in Turkije wisten we al. De taalfamilie van Indo-Europese talen is afkomstig uit Anatolië, het gebied waar nu Turkije ligt.


Aan de andere kant, in het huidige Perzie, komen we Susa tegen, met een cultuur die heel erg lijkt op de Sumerische cultuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.