maandag 29 januari 2018

Bonen zaaien

Een nadeel van stokbonen is dat je maar een korte periode hebt waarbinnen je kunt zaaien. Omdat de oogst later start en langer duurt dan bij lage boontjes zaai je ergens tussen begin mei en uiterlijk half juli. De eerste oogst valt dus ook iets later dan bij stamboontjes, omdat de planten dan hun energie stoppen in het . In deze tip: Voorwoord Wanneer zaaien en waar uitplanten? Tips voor het zaaien van boontjes.


Vanaf half mei is het de aangewezen periode om boontjes te zaaien.

Om deze zomer heerlijke, verse boontjes te kunnen plukken, hou dan rekening met deze tips! Onderaan dit artikel staan heel veel tips van tuinliefhebbers om de (laatste) zaai van boontjes tot een goed eind te brengen. Echt wel een mooi voorbeeld van hoe hobbytuinders uit Vlaanderen en Nederland elkaar kunnen helpen via deze digitale weg. Enkele jaren geleden werd er op gewezen hoe je . Vroeger zaaien geeft mislukking als de grond nog niet voldoende opgewarmd is. Zou koud was het de eerste helft van mei al tientallen jare niet meer.


De groeitemperatuur voor bonen is 15°C”. Maar vanaf nu, half mei, kan je toch gebruik maken van de zonnige dagen om bonen te zaaien.

Lees ook enkele zeer interessante tips van de lezers onderaan dit artikel, bedankt aan iedereen die . In de koude serre kunnen de bonen worden voorgezaai om vanaf half mei uit te planten. Zowel het zaad als de bonenplant verdraagt geen natte grond. De zaden zullen gemakkelijker kiemen . Omdat de plantafstand wat ruimer wordt bij deze bonen , zaaien we meer bonen per plantgat (5-7). De bonen winden altijd linksom de stok heen, als we ze wat willen sturen in het begin moeten we daar rekening mee houden.


Zaai de bonen aan de binnenkant van de stokken. Tonkinstokken (bamboe) zijn ideaal . Het grote Moestuin e-boek kunt u hier gratis bekijken en - als het bevalt - ook kopen voor slechts 99. Fijne boontjes met een heerlijk zoete smaak. Wij leggen je uit hoe je deze verfijnde bonen in je eigen tuin kan telen.


Eigenlijk noem je het zaaien van bonen niet zaaien , maar leggen. Je legt immers letterlijk een boontje in de grond. Laat de bonen dan alvast binnen voorkiemen in kleine potjes. Of koop bonenplantjes die je gelijk buiten uitplant.


Het kweken van bruine bonen is vergelijkbaar met het kweken van andere bonen. Bruine bonen zijn echter, wanneer gedroogd of geweckt, erg lang houdbaar. Boontjes zijn tere eenjarige planten en groeien het best in temperaturen tussen 15° en 30°C.

Bij een koude lente, kun je gerust nog enkele weken wachten. Binnenshuis kun je drie tot vier weken (half tot eind april) eerder van start gaan, . Bonen zijn een van de meest onmisbare groenten in de moestuin. Zelfgeteelde boontjes smaken heerlijk knapperig.


De boon behoort tot de familie van vlinderbloemen en heet officieel Phaseolus vulgaris. Door de toenemende belangstelling voor biologische voeding, doppen steeds meer mensen hun eigen boontjes. Ook je eigen sperziebonen kweken? Het is inmiddels alweer bijna eind juni, wat vliegt de tijd.


En hoewel het weer van de afgelopen dagen eerder herfst doet vermoeden is het vanaf nu officieel zomer. Zo kun je nog net bonen zaaien , als je dat nog niet hebt gedaan. Je kunt nog tot begin juli bonen zaaien , als je ze straks wilt. Kan je bij koud weer bonen voorzaaien? Zaailingen van bonen kan je goed verplanten.


In een koude meimaand kan je er dus voor kiezen om je plantjes binnen voor te zaaien. Voorzaaien kan in vermiculiet, of in potjes Makkelijke Moestuinmix. Half-half werkt ook goed. Dan vul je het potje half met . Bonen behoren tot de familie van de vlinderbloemigen, ofwel de Papilionaceae.


Op de wortels, van de tot deze familie behorende planten, treft men kleine, ronde knolletjes aan, die door bacteriĆ«n zijn gevormd. Deze knolletjes worden Rhizobien genoemd en zijn in staat om de stikstof in de lucht .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.