woensdag 31 januari 2018

Hardhout

Met hardhout wordt over het algemeen het hout van loofbomen (loofhout) bedoel in tegenstelling tot dat van naaldbomen (naaldhout). Loofhout wordt ook wel hardhout genoem naar het Engelse hardwoo wat niets zegt over de hardheid van het hout. Er zijn ook loofbomen die heel zacht hout leveren zoals linde, populier en wilg.


De boomsoort is dus belangrijk voor de hardhei maar ook het groeiklimaat. Een harde houtsoort is azobé, afkomstig uit . Meranti is een verzamelnaam voor een aantal houtsoorten, die afkomstig zijn uit Zuidoost-Azië.

Het in Nederland geïmporteerde hout is voornamelijk uit Maleisië en Indonesië afkomstig. In Nederland zijn deze op zeer grote schaal gebruikt, en zijn lang het voornaamste (bijna enige) tropische hout geweest dat in de bouw . Binnen zachthout en binnen hardhout komt echter een grote variatie in hardheid voor. Zo is balsahout afkomstig van de loofboom Ochroma lagopus en dus hardhout , maar in werkelijkheid is balsahout zeer zacht, terwijl hout van de venijnboom (Taxus baccata) en de moerasden (Pinus palustris) veel harder is dan het hout. Botanisch gezien is hout het door het cambium geproduceerd secundaire xyleem van zaadplanten. Volgens deze definitie zijn de houtige weefsels van bijvoorbeeld palmen geen hout in de strikte zin.


Een kenmerk is verder de afzetting . Eiken (of eikenhout) is een van de bekendste houtsoorten.

Er is groot verschil tussen het ene eikenhout en het andere. Tot de bekendste handelsgroepen horen. Europees eiken: Dit is het traditionele eikenhout, waarvan onder . De udu is van aardewerk en ook de tabla, maar een djembé heeft een konische ketel van (uiteraard) Afrikaans hardhout. Zie voor meer informatie.


Het wordt voor (heel) veel dingen gebruikt. Hout is materiaal dat van een boom komt. Hoe wordt hout gebruikt. Hout wordt ook gebruikt in potloden, met stukjes hout maken ze een geheel van het potloo ook wordt van hout een gitaar gemaakt.


Waarbij ze eerst de vorm uitsneden en daarna de rest doen. Balsahout bijvoorbeeld is een loofhoutsoort maar is een van de zachtste en lichtste houtsoorten die niet erg duurzaam is. Daarentegen is taxus een voorbeeld van hard naaldhout.


Wij hebben een geweldig assortiment hardhoutsoorten. Alle tropische houtsoorten zijn FSC gecertificeerd voor duurzaam hardhout. Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-west Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft.


Door deze gunstige eigenschappen is het zeer breed toepasbaar. Het is een houtsoort die nog niet de bekendheid heeft van Eiken, Beuken of Vuren. Toch zullen een hoop mensen, ook in .

Met behulp van het acetylatieproces, een geavanceerde gepatenteerde technologie, gaat Accoya hout gegarandeerd mee voor jaar boven de grond en jaar in grond of zoetwater. De verbeterde dimensiestabiliteit verdubbelt de levensduur van coatings. Over hout en houtsoorten is veel te vertellen. In de links hier onder vind je veel informatie. Elke houtsoort heeft specifieke kenmerken.


Als je een schutting plaatst van grenen ( hout van de grove den), dan kun je de schroeven met een schroevendraaier in het hout draaien. Oorspronkelijk was mahonie afkomstig uit West-Indië, van Swietenia mahagoni (familie Meliaceae). Zo is Kempas een hardhout soort uit Azie die sterke gelijkenissen qua eigenschappen en kleur vertoont met Bankirai hout. FSC is een keurmerk voor verantwoord bosbeheer.


Hout met een FSC-logo is geproduceerd volgens strenge regels voor bescherming van de natuur, legaliteit, en de rechten van de lokale bevolking en arbeiders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.