maandag 29 januari 2018

Ijzeren proeftijd

Dat een werkgever zich echt strikt aan de maximale duur van twee maanden proeftijd moet houden, wordt aangeduid met de term ijzeren proeftijd. Alle langere proeftijden zijn nietig. IJzeren proeftijd is leidend.


De werkgever moet zich hierbij aan een aantal regels houden. Vergeet hij iets, dan gaat al snel het officiële contract in.

In Nederland is er sprake van een zogenaamde ijzeren proeftijd. Kort gezegd houdt dit in dat een proeftijd niet langer mag zijn dan de wettelijke termijn. Zo kan een proeftijd nooit langer zijn dan twee maanden. De reden hiervoor is dat deze periode, waarin de werknemer geen ontslagbescherming geniet, . Bijvoorbeeld: wanneer drie maanden proeftijd in een jaarcontract is overeengekomen (slechts één maand is wettelijk toegestaan) zou dat kunnen worden omgezet naar één maand.


Dat is niet het geval: wanneer de proeftijd te lang is, geldt hij in zijn geheel niet. De wettelijke vereisten voor het overeen- komen van een geldige proeftijd en het geven van een geldig proeftijdontslag zijn door de Hoge Raad altijd zeer strikt toe- gepast.

Dus als de werknemer bijvoorbeeld in de proeftijd twee weken ziek is, mag de afgesproken proeftijd niet twee weken opgeschort worden. Als een proeftijd van drie . Aangezien veel werkgevers een overeenkomst voor bepaalde tijd (meestal twaalf maanden) hanteren, dienen zij op de kortere proeftijd te letten. Bij CAO kan van de termijnstelling worden afgeweken. De Hoge Raad hanteert de zogenaamde “ ijzeren proeftijd -theorie”. Dat wil zeggen dat een te lange proeftijd niet betekent . Wanneer de proeftijd voorbij is, kunnen de werkgever en werknemer niet, zonder de regels met betrekking tot ontslag of ontbinding in acht te nemen, de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen.


Een proeftijd kan in geen geval verlengd of opgeschort worden door de werkgever. In beginsel mag de proeftijd nooit langer zijn dan de hierboven genoemde wettelijke termijn. Als tussen werkgever en werknemer een proeftijd is overeengekomen die langer is dan de wettelijke termijn, dan is het proeftijdbeding nietig. Hiermee wordt bedoeld dat u niet van de wettelijke regels mag afwijken in het nadeel van de werknemer.


Als u bijvoorbeeld een proeftijd van drie maanden afspreekt terwijl dat wettelijk maar twee maanden mag zijn, dan is de hele proeftijdafspraak ongeldig. Dat geldt ook als de overeengekomen proeftijd niet voor beide partijen gelijk is. Het hele proeftijdbeding is dan nietig.


Er geldt dan geen proeftijd. Hieruit volgt ook dat opschorting van de proeftijd – bijvoorbeeld .

In juridisch jargon wordt de proeftijd ook wel de “ ijzeren proeftijd ” genoemd. Dit heeft er alles mee te maken dat – een enkele uitzondering daargelaten – de proeftijd nimmer langer kan zijn dan de wettelijke voorgeschreven termijn. Opschorting van de proefperiode van twee maanden in de situatie dat de . Als in een arbeidsovereenkomst een langere proeftijd is overeengekomen dan wettelijk is toegestaan, is de gehele proeftijd ongeldig. Een te lange proeftijd wordt niet omgezet in een proeftijd met een wel toegestane duur. Proeftijd in strijd met regels.


Opschorten van de proeftijd bij ziekte is niet mogelijk. De proeftijd staat bekend als de ijzeren proeftijd. De kantonrechter is van mening dat de tweede arbeidsovereenkomst in feite fungeerde als proeftijdbeding met een langere duur dan toegestaan, en oordeelt dat deze tweede . Begint de werknemer met werken, dan begint ook de proeftijd te lopen.


Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van meer dan zes maanden en korter dan twee jaar . Maakt de werkgever een fout en spreekt hij een proeftijd van drie maanden af, dan komt de hele proeftijd te vervallen en kan de werkgever de proeftijd niet omzetten naar een geldige proeftijd van twee maanden. Bovendien is het niet toegestaan een proeftijd af te spreken die .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.