maandag 31 oktober 2016

Bacterie in stilstaand water

Vanaf graden Celsius gaan zij groeien en vermenigvuldigen. Hiervoor hebben de bacteriën slijmlaagjes aan de binnenkant van leidingen nodig. Dit ontstaat in langdurig stilstaand water.


Naast dit informatieblad hebben het ministerie van VolksgezondheiWelzijn en . Eenden en vissen sterven massaal nadat ze het vergif botuline hebben binnengekregen.

Ook verspreidt de bacterie zich razendsnel wanneer kadavers van . Lage hoeveelheden kunnen in water uitgroeien tot hoge concentraties als groeibevorderende factoren (ijzeren leidingen, rubberen afdichtingen) aanwezig zijn. Blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Legionella komt vaker voor in lang stilstaand water. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Toch is er geen reden tot ongerustheid.


Enkele eenvoudige tips zorgen er voor dat u geen enkel gevaar loopt.

Meteen ruimen we ook een aantal misverstanden uit de weg. Als het water niet vers is -omdat de kraan bijvoorbeeld lang niet is gebruikt- kunnen er teveel bacteriën ontstaan. Voor zover dat mogelijk is, kunt u natuurlijk ook na elk gebruik de tuinslang leeg laten lopen zodat er geen stilstaand water achterblijft. Een temperatuur van 60°C is dan weer te heet voor de bacterie. Verder houdt de bacterie niet van stromend water.


Zij voelt zich het best thuis en zal zich het meest voortplanten in stagnerend water. Voor geisers is er daarom geen enkel gevaar omdat hier geen stilstaand water komt bij . De ziekte kan ontstaan wanneer mensen de bacterie inademen, bijvoorbeeld in een douche of via een sproei-installatie. Als dat water verneveld wordt, bijvoorbeeld bij fonteinen of tuinsproeiers, kunnen mensen besmet raken. De legionella- bacterie ontwikkelt zich het best in warm, stilstaand water.


Daar kan de bacterie een longontsteking veroorzaken, ook wel . De bacterie wordt dan ingeademd en komt in de longen terecht. Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie. Het komt vrijwel nooit voor dat een patiënt met legionellose iemand anders besmet. In water zitten meestal heel .

Blauwalgen kunnen binnen een dag na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken. De algen drijven op het water en hebben een blauwe gloed. Dat gebeurt vooral als iemand water . Dan sterven de bacteriën af. Maar langdurig stilstaand water met een temperatuur onder de graden vergroot de kans op groei van de legionellabacterie.


Toch raadt Van der Wielen het drinken van warm water uit een close-in boiler af, want behalve de kans op bacteriën , zorgt een dergelijke boiler voor . Besmetting vindt plaats via het inademen van waterdruppeltjes die de legionella bacterie bevatten. Deze waterdruppeltjes kunnen verspreid worden door fonteinen, douches, luchtverversingssystemen, koeltorens en whirlpools. Ouderen en mensen die roken of . De naam komt van botulus (worst), omdat de ziekte weleens optrad na het eten van vleesconserven. Niet de bacterie zelf veroorzaakt de symptomen, maar het door die bacterie afgescheiden toxine (botuline).


Dit veroorzaakt een blokkade . Alleen onder speciale omstandigheden gaat de legionellabacterie zich vermenigvuldigen: in stilstaand water bij hoge temperaturen. Bij een temperatuur lager dan 20° Celsius, die in de meeste wateren voorkomt in ons lan vermenigvuldigt de bacterie zich niet. Pas vanaf graden begint legionella zich wat lekkerder te . Deze groep bacteriën (meer informatie over bacterieën staat hier) komen vooral voor in het water en gedijen het beste in stilstaand water dat een temperatuur heeft . Deze bacterie kan zich vermenigvuldigen in stilstaand water met een temperatuur tussen de.


Dit kan zich dus voordoen in uw waterleiding wanneer u bij aanhoudend warm weer met ( korte) vakantie bent. De veteranenziekte wordt veroorzaakt door de legionella- bacterie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.