dinsdag 25 oktober 2016

Larve houtworm

Het beestje valt geen mensen aan en bijt of steekt niet. Het is goed om te weten dat gaatjes in het hout niet worden veroorzaakt door de houtwormkever maar door de houtworm larve. Deze larven vreten zich een weg door het hout. Na verloop van tijd (ongeveer – jaar) . De derde belangrijke kever .

De volwassen kevers zelf eten geen hout, maar wel hun larven. In het allereerste stadium zijn er de eitjes. Houtworde levenscyclus van eitje, via larve naar kever.


Wanneer de larven uitkomen, eten zij . De vrouwtjes leggen hun eitjes in spleten in het hout, of in de gaatjes die vorige houtwormen gecreëerd hebben. Eén houtkever legt tientallen eitjes. De eitjes komen uit na weken. Een houtworm larve wordt .

Het is belangrijk om deze insecten en hun gebroed. Die legt eitjes op onbehandeld hout. De larve vreet zich in het hout en maakt kleine gaatjes. De houtworm is de larve van de houtkever. Uit die gaatjes valt boormeel en houtstof.


Als je op het hout kleine ovale openingen ziet zijn . Bijvoorbeeld: meubels, dakconstructies, balken , houten vloeren, wanddecoratie, omlijstingen, enz. De soorten die in Nederland van toepassing zijn zijn de Gewone houtworm , de grote houtworm en de larve van de huisboktor. Alle soorten houtworm zijn afkomstig van een kevers. Het is dus de larve die de schade aanricht.


De larve van de houtwormkever, die uit het eitje komt, begint direct aan het hout te knagen. In de pop ontstaat het houtwormkevertje. Het begint eigenlijk met het herkennen ervan.


Deze naam is dus een naam voor verschillende in hout levende insectenlarven, maar vooral de larve van de gewone houtwormkever of doodskloppertje. Na twee tot drie weken komt de larve uit het ei en boort zich in het hout. Ze zijn licht gekromd en hebben drie paar pootjes.

De gewone houtworm komt in zowel naald- als loofhout voor en tast ook . De gaatjes zijn niet groter dan een millimeter. Grotere gaatjes in het hout worden veroorzaakt door boktorren of grote houtkevers. Het zijn de larven van verschillende soorten kevers. Deze insecten leggen hun eitjes in spleten, kieren of scheuren van het hout. Uit deze eitjes komen vervolgens larven die we houtwormen noemen.


Vanaf het moment van uitkomen . Op het dekschild zijn rijen kleine puntjes te zien. En daar zit nu precies het venijn. De larve die uit het eitje komt begin onmiddellijk aan het hout te knagen. Daarbij zoekt hij ook nog de zachtere delen van het hout op en kan zo kris kras gangen vreten in het hout dat hem nota bene onderdak biedt. In het latijns heet dit insect Anobium Punctatum.


Deze is donkerbruin van kleur en heeft een gewelfd hals schild. Zodra je gaatjes in het hout aantreft of je merkt boormeel op, dan denk je aan houtworm. De larven zijn gemiddeld ongeveer mm lang en geelwit van kleur.


Er bestaan echter allerlei soorten houtworm , maar dit ongedierte doen in principe allemaal hetzelfde: jouw hout aantasten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.