maandag 24 oktober 2016

Wanneer wortels oogsten

En is de winterpeen nog klein, dan laten we de rest nog een paar weken zitten. Ik wilde er vandaag een uit trekken maar ivm met de wortel vlieg durfde ik dat niet. Pastinaak, wanneer oogsten ? Wanneer Parijse worteltjes oogsten ? Maak de bovenkant van de wortel een beetje vrij om te kunnen zien of de wortels klaar zijn om te oogsten.


Laat ze niet te lang zitten, dan kunnen de wortels barsten.

Uitleg voor de aandeelhouders van onze zelfoogsttuin. Zaaien: we zaaien best zo vroeg mogelijk om verschillende ziekten en insecten voor te zijn. Je kan natuurlijk om beurten zaaien, om een gespreide oogst te verzekeren over het hele jaar. Het leuke aan deze groente is dat de wortel al in januari kan worden gezaaid en men al relatief snel een paar van kan uittrekken om rauw op te eten als ultiem gezonde snack.


Deze zaaikalender staat bomvol informatie wanneer je jouw groenten en kruiden kunt zaaien, planten en oogsten. Zijn de wortelen nog spits? Laat dan de overige wortelen nog even in de grond zitten.


Wortelen met een ronde punt zijn uitgegroeid en klaar voor gebruik.

Ook bij aardappelen is het altijd . Om zeker te zijn is het het beste om een wortel uit de grond te trekken en eens te proeven. De wortel moet oranje zijn en een beetje zoet van smaak. Tomaten: pluk tomaten nooit als ze nog groen zijn (behalve wanneer je een speciale soort hebt gezaaid). Komkommer: wacht niet te lang met het oogsten.


Spit het gebied van je tuin waar je de worteltjes wilt zaaien goed om. Oogsten kan zodra de wortels de gewenste grootte hebben. Je hoeft ze dus niet allemaal op. Zaai altijd wortelen waar je ze uiteindelijk wilt oogsten , verspenen of verplanten vinden wortelen niet leuk.


Hou je wortelen gelijkmatig vochtig, dan. Heb je beendermeel, strooi dat dan op je . Worteltjes zijn gezon en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel maanden wachten voor je kunt oogsten. Maar de teelt is heel makkelijk, je hebt er weinig omkijken naar.


Wortels met een ronde punt zijn uitgegroeid en klaar voor gebruik. De bittere, groene exemplaren zijn nog niet rijp. Geef de paprika nog een maandje en oogst de rode of gele vruchten.

We kunnen wortels oogsten zodra we ze groot genoeg vinden. Winterpeen kunnen we in een koele schuur vorstvrij bewaren, het liefst in kistjes met zand. Maak ze niet schoon, laat er wat aarde aan zitten tot we ze gaan gebruiken. Maak wortels die beschadigd of gebarsten zijn het eerste op. Het is ook mogelijk om het . Lekker uit eigen tuin eten?


Dan kun je het beste beginnen met wortels kweken. Wortels kweken is relatief eenvoudig en levert vrij snel resultaat op. Bovendien is de kans op een misoogst door bijvoorbeeld een slakkenplaag erg klein.


Waar moet je zoal rekening mee houden wanneer je wortels in je moestuintje laat groeien? De zomerwortel kan worden geoogst zodra deze groot genoeg is. Houd dit dus een beetje in de gaten en kijk vooral wat je zelf een mooi. Wortels uit eigen tuin hebben meer smaak dan wortels uit de winkel. Oogst de wortels van eenjarige planten, bijvoorbeeld het slaapmutsje, tijdens de bloei.


Je kunt de wortels van tweejarige planten, zoals klis of cichorei in het najaar van het eerste jaar (nadat de plant bovengronds is afgestorven) of in het voorjaar van het tweede jaar ( wanneer de plant bovengronds begint uit te lopen). Al ging ik zelf pas veel later in het jaar met de geelwortel van start. Dat kwam omdat ik niet eerder in de winkel onbespoten biologische worteltjes tegenkwam.


De teeltperiodes voor busselwortelen bieden een waaier aan mogelijkheden. Zaaien kan al zeer vroeg, want de kiemplantjes van wortelen zijn ongevoelig voor vriestemperaturen tot -6°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.