maandag 24 oktober 2016

Rhododendron snoeien in augustus

Niet met de botte bijl, wel met. Bekijk hier de video over. Beste, wil je een foto . Dit voorkomt uitdroging van de stengels die voorheen niet blootgesteld waren aan zonneschijn.


Een rhododendron kan goed tegen snoeien. Hoe en wanneer snoeien ?

Een vreemd of te sterk groeiende stengel kan op elk willekeurig moment worden teruggesnoeid. Snoeien altijd net boven een bladoksel of knoop. Een zieke of dode tak kan eveneens op elk willekeurig moment worden teruggeknipt. Heb je een rhododendron in de tuin en wil je graag weten hoe je deze op de juiste manier moet snoeien ? Dan is het op de eerste plaats belangrijk dat je weet wanneer je de rhododendron moet snoeien.


De volgende vraag is, waar moet je op letten bij het snoeien van de rhododendron ? Spring naar snoeien - Snoeien. De planten zijn dan te groot geworden of men wil dat voorkomen.

Bovendien groeien ze compacter als je ze snoeit. We moeten hierbij onderscheiden tussen beperkte en rigoureuze snoei. Jaarlijkse snoei is bij volgroeide planten niet nodig, maar om dichtgroeien te voorkomen en de bloei te bevorderen af en toe een of twee van de oudste takken verwijderen of inkorten op een lage . Vaak wordt een rhododendron gebruikt als een soort van afscheiding.


In dat geval kan je hem scheren als een haag, al moet je er rekening mee houden dat je dan het daaropvolgende jaar heel wat minder bloemen zal hebben. In augustus worden de knoppen immers gevormd voor de bloem van het volgende jaar. Dit kan op verschillende manieren.


Maar is de struik te groot of kaal aan de onderzijde dan kunt u hem gerust terugsnoeien en zo verjongen. Lees hier wanneer en hoe u rododendron snoeit. Rhododendron snoeien is niet per se nodig. Snoei direct na de bloei zodat de plant nog nieuwe knoppen kan maken. Verwijder na de bloei de oude bloemen door ze er voorzichtig uit te breken.


Dek de kluit in het najaar of met een laag . Uitgebloeide rhododendron. Breek ze met een klein stukje steel weg, de bloeiknoppen voor volgend jaar zitten er direct onder. De meeste soorten zijn in juni uitgebloeid.


Ik heb een rhododendron die te groot is geworden. Ik wil hem nu FORS insnoeien, als dat kan (als dat niet kan, neem ik een stek van een andere rhododendron ).

Huidige afmeting: een bol van meter doorsnede. Groenblijvende rhododendron soorten. In augustus kunt u snelgroeiende hagen, zoals liguster en leylandii-hagen nog een keer knippen. Doe dat niet later in het jaar.


Verjongingssnoei – struik jong houden door ieder jaar enkele overjarige takken terug te snoeien zodat jongere takken ruimte krijgen. Na de bloei in de zomer. Gesnoeid in augustus heeft men goede stekken om verder te kweken.


Meestal alleen een vormsnoei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.