woensdag 26 oktober 2016

Egyptische godin

Egyptische godin van de natuurkra. De goden en godinnen van de egyptenaren en hun taken. Hathor, godin van de liefde.


Zoals we al zeiden, het gaat hier om een enorm lange periode en namen willen nog al eens veranderen in de loop der . Als moedergodin wordt ze soms gezien als de schepper van de wereld en wordt dan gelijkgesteld aan de koe die het leven gaf aan de demiurg. Ze was de beschermster van de wevers en de jagers.

Ze is de vrouw van Ptah, en door sommigen werd ze gezien als de moeder van Nefertem. Sechmet had een leeuwenkop en was de godin van de vergelding, . Haar naam betekent dus letterlijk “Diegene die ( de overstroming) naar buiten brengt. Anoekis verschijnt als een . Maar daar stopt het niet: in het Louvre in Parijs vinden we een beeld van Isis samen met Horus. In het Metropolitan Museum of Art in New York zijn oude . Samen met haar zus Nephthys speelde zij een belangrijke rol in de Osiris-mythe.


Isis was moeder en beschermster van de god Horus.

Volgens deze mythe lukte het hen uiteindelijk om het uiteengereten lichaam . Ze draagt een jurk met rood patroon. Soms heeft ze een lichte hui blond haar en blauwe ogen. Bastet doodt de slang die de zon heeft belaagd.


Het was de godin van de vreugde van het leven, dans en muziek. Anubis, god met hondskop, dodengod. Apophis, demon in slangengestalte. Benben, stenen fetisj van Heliopolis.


Buchis, witte stier met . Het geheim van de onsterfelijkheid. De standbeelden van de godin – met leeuwenkop – werden ontdekt in de dodentempel van Amenhotep III, nabij Luxor. Zes van de acht standbeelden laten zien hoe de godin op een troon zit. Drie van de zes standbeelden . In Griekenland werd zij vaak gelijk gesteld met Demeter en bij de Romeinen bestond eveneens een rijke Isiscultus (vanaf ca. 2v.C., bloeiende tijdens Julius Caesar en Caligula).


Rijmen op EGYPTISCHE GODIN. Wat rijmt er op EGYPTISCHE GODIN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.