maandag 23 november 2015

Gefermenteerde groenten kopen

Er zijn een aantal soorten gefermenteerde voeding kant-en-klaar te koop. Je moet ze echter wel even zoeken. Je kunt je gefermenteerde groenten ook zelf maken. Gezon rauw en rijk aan probiotica. Rauwe groenten kijgen door fermentatie meer voedingswaarde.


Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten en de melkzuurbacterien zijn een krachtige probiotica.

Kimchi kan op allerlei manieren worden gegeten. Om thuis gefermenteerd voedsel te maken heb je geduld nodig. Het eten van gefermenteerde groente heeft zelfs een dubbel voordeel want ze zijn vaak een goede bron van vezels die op hun beurt een lekkernij voor de goeie bacteriën zijn.


En dat op zich helpt alweer om er een gezonde. In Nederland kun je weinig gefermenteerde groenten kopen. Alleen tijdens de wintermaanden is er lekker verse zuurkool uit het vat te verkrijgen.


De rest van het jaar is zuurkool alleen maar voorverpakt en dus gepasteuriseerd te verkrijgen. Dat is jammer, want dan zijn alle goede bacteriën en enzymen .

Begin dit jaar introduceerde Marieke Smidt haar biologisch, gefermenteerde en niet-gepasteuriseerde groenten op de Biobeurs in Zwolle. Ze dragen de merknaam SOUR (uit te spreken als so you are). Er zijn op dit moment varianten: Wortel met kokos en vanille: knapperige wortel met een zachte smaak. Hoe gebruik je gefermenteerde. Probiotica kopen dan maar?


Je haalt met pillen bij lange na niet de hoeveelheden die er toe doen. Een paar happen gefermenteerde groenten leveren al net zo veel bacteriën als een hele pot probiotica. En zoals je weet, zijn supplementen best prijzig. Gelukkig fermenteer je heel gemakkelijk zelf allerlei . Oké, je kent dus het belang van rauwe gefermenteerde groenten , maar de stap om hier daadwerkelijk mee aan de gang te gaan is toch nog veel te groot.


Helaas kun je in Nederland amper rauwe en gefermenteerde producten krijgen en dus moet je zelf wel aan de gang… Misschien. De meeste zogenaamd gefermenteerde groenten zijn gepasteuriseer waardoor al die leuke bacteriën dood zijn gegaan…. Ik had onlangs een paar prachtige Chinese kolen in mijn groentetuin en dat vraagt om Kimchi. Een overheerlijke snelle gefermenteerde groenten , die maak je met dit recept. Toen ik voor het eerst van probiotica hoorde , wilde ik dit niet in pilvorm tot me nemen maar gewoon in voeding.


Maar gezien die meestal ook vol bewerkte . Zelf ingelegde groenten. In steeds meer restaurants duiken ze op als de frisse, kleurrijke, gezonde smaakaccent bij allerlei gerechten.

Anders dan de klassieke (oersaaie) groentegarnituur. Waar kun je die gefermenteerde groenten precies kopen ? Een betere vraag is hoe je zelf groenten kunt . Ook bier, wijn, (appel) azijn, augurken en water . Denk daarbij aan fransje kaasjes. Het is tijd dat we onze manieren veranderen en echt voedsel kopen en verbouwen en de wonderbaarlijke geheimen van fermentatie leren kennen. Om onze gezondheid te zien. De Aziaten eten sojasaus, miso, sake, gefermenteerde gember, daikon en andere groenten.


De Japanners houden van. Fermenteren, een feest voor tong en darmen. In de tijd dat alleen rijke mensen een ijskast hadden (letterlijk een kast met brokken ijs), fermenteerde bijna iedereen zijn groente. Goedkoop, eenvoudig, lekker en beregezond.


Soms ontkom je er helaas niet aan om voedsel in plastic te kopen , maar waar ik kan probeer ik het te vermijden en vaak lukt dat. Gefermenteerde producten stimuleren namelijk gezonde bacteriën in onze darmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.