donderdag 26 november 2015

Vuurdoorn snoeien

De wintergroene vuurdoorn (Pyracantha coccinea) fleurt van eind zomer tot begin winter vele muren en schuttingen op met zijn rode, gele of oranje bessen. De vuurdoorn kan twee tot drie meter hoog worden. Je kunt de vuurdoorn heel goed snoeien en in een vorm leiden. Na aanbinden en snoei moet vuurdoorn eruit zien als een volkomen platte struik.


In de volgende jaren wordt de hoofdvorm in stand gehouden: alle haaks op de struik groeiende scheuten worden zonder pardon weggeknipt, zijscheuten op de gesteltakken worden met de helft van hun lengte ingekort.

Oude gesteltakken, die . Een vuurdoorn vraagt niet zoveel onderhoud. Je hoeft ze bv nooit water te geven. Algemeen kan je nog onderscheidt maken tussen de snoei van vuurdoorns als struik (in groepen) en de vuurdoorn geleid aan muren en gevels.


Dit laatste is het meest voorkomend. Vuurdoorns bloeien aan sporen die op het oude hout groeien. Zodoende verschijnen in het najaar uiteraard ook .

Maart is hiervoor de meest geschikte tijd. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Hieronder een beschrijving van hoe kleinfruit gesnoeid kan worden.


Het beste moment hiervoor is juli of augustus. Dan gaat de heester ziektegevoeliger de herfst in. Snoei niet later dan september! De kans dat de ziekte bacterievuur toeslaat, is dan groter. Wanneer een vuurdoorn (Pyracantha) vrij uit kan groeien is snoei nauwelijks nodig, tenzij de vorm gecorrigeerd moet worden om een mooier evenwicht in de struik te krijgen.


Een al te weelderige groei kunt u door snoeien in toom houden. Bij het eerste symptoom van schurft spuit u een zwavelhoudend middel. Als u het nodig vindt uw vuurdoorn te snoeien , kunt u dit in de zomer doen als de planten volledig zijn uitgelopen.


Bescherm vorstgevoelige rassen door ze met rijshout af te dekken. Wees verder voorzichtig met snoeien want het kost je vruchten als je snoeit na de bloei en als je in het voorjaar snoeit heb je minder bloemen. Gebruik het juiste snoeigereedschap.


Als je de struik langs de gevel wilt leiden, kun je de scheuten goed opbinden met behulp van kleine schroefoogjes in de . Ik heb een vuurdoorn van meter hoog en ongeveer meter diep.

Om een mooie plant te behouden is het van belang dat deze tot keer per jaar gesnoeid wordt. Vooral als de plant tegen een muur geplaatst is dan kan deze mooi tot aan de muur worden teruggesnoeid. Dit heeft als voordeel dat we dan in het najaar weer volop bessen krijgen. Dit omdat de vuurdoorn niet graag wordt verplant.


Het ideale moment om te planten is rond april-mei. Als er grotere exemplaren worden gezet kan overwogen worden om sterk terug te snoeien om de wortelverstoring te compenseren. De plant vormt een mooi contrast met strakke muren en gebouwen.


Het geslacht komt van nature voor van Zuidoost- Europa tot Zuidoost-Aziƫ. Hij is makkelijk in vorm te snoeien. Als de vuurdoorn als solitaire heester wordt gebruikt dan kunt u elk jaar de dikste takken.


Controleer het oude binddraad. Geef meststoffen in het groeiseizoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.