woensdag 25 november 2015

Houtworm geluid

Het geluid van houtworm. Houtinsecten zijn als het ware stille moordenaars van hout, en dus ook van het hout in uw huis. Toch is het niet zozeer de volwassen kever die een probleem vormt.


In het geval van de huisboktor (Hylotrupes bajulus ), één van de meest vervelende plagen voor het houtwerk in uw huis, leeft de . Hoor jij steeds vaker een knagend geluid ? Dan duidt dit mogelijk op de aanwezigheid van houtworm in je hout.

Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende torren en kevers die in hout leven. Eigenlijk hebben alle huizen een houten kap. Die dikke balken in die kap, ook wel gordingen genoem zijn erg in trek bij houtwormen. Erger dan houtwormen zijn echter de boktorren.


U kunt ze herkennen aan hun geluid. Je denkt wellicht dat houtworm geen geluid maakt, maar niets is minder waar. Dat lijkt vreem wormen en maden maken immers ook geen geluid , maar is eigenlijk niet zo heel vreemd.


Wat voor geluid maakt houtworm ? Ik had graag willen weten dat als je houten kast geluidjes maakt dat dat er op kan wijzen dat er een houtworm bezig is je kast te ondermijnen want houtwormen kun je horen knagen.

Kun je houtwormen horen knagen? De larve voelt zich energiek en gaat in rap tempo door het hout. Grijp je kans en constateer de aanwezigheid van deze kleine hout etende beestjes tijdig vast! De ene site zegt, gewoon laten doen, houtworm verdwijnt vaak vanzelf als het huis bewoond is, terwijl de andere schreeuwen dat je huis van kelder tot. Deze moeten bestreden worden omdat gebouwen kunnen bezwijken door slecht geworden draagbalken.


Je hoort sommigen ook echt knagen als je goed luistert. Boktor in larvefase ( houtworm ) . Vandaag de dag zijn er goede pakketten te koop waarmee je zelf de boktor (en houtworm ) kunt bestrijden in je dak of andere houten delen van je huis. Als kind had ik ooit in de houten balken op mijn zolderkamer beestjes die een kretsend tikkend geluid maakten en we hebben daar altijd als houtworm naar gerefereerd. Ik lees nu ook dat die larven veel lawaai kunnen maken dus . Onze houtworm specialist komt dan ter plaatse om het probleem te analyseren.


De naam doodskloppertje . Steenmarters, vogels en muizen kunnen het niet zijn. Of je de boktor kunt horen weet ik niet. Je moet het houtwerk onderzoeken om te kijken naar gangen.


Vooral in het voorjaar zal men ze kunnen aantreffen en ook soms horen want, zoals eerder vermel de kevers zijn in staat een hard tikkend geluid te produceren. Ook aan de hand van boormeel dat uit de uitvliegopeningen van het hout komt is het mogelijk om een aantasting van de grote houtworm vast te stellen. Dit is vooral hoorbaar op warme dagen.

Van deze insecten, vaak ook houtwormen genoem kunnen enkele soorten het hout ernstig aantasten en dit. Spinthoutkevers Ouder hout bevat niet meer voldoende voedingsstoffen. Aantastingen door spinthoutkevers in hout ouder dan twintig jaar zijn dan ook . Heb je ook boktor als er houtwormen in je hout zitten en andersom? Deze uitvliegopeningen zijn karakteristiek voor houtwormen. Naast de uitvliegopeningen kan geknaag duiden op de aanwezigheid van boktorren in huis.


Volwassen klopkevers zijn grijs-bruin gevlekt met gele vlekken. De larven van de boktor maken namelijk een bepaald geluid wanneer zij zich een weg banen door het hout. Ze zijn ongeveer mm lang en zorgen voor ronde gaten, met een doorsnede van mm, en ruwe ronde uitwerpselen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.