donderdag 22 juni 2017

Grond verbeteren moestuin

Om optimaal van de groenten uit eigen tuin te genieten moet de grond goed zijn. Een zandgrond verbeteren voor de moestuin doe je met deze methoden! Je moet eigenlijk wel gewoon weten wat jouw grondsoort is. Want die kun je nooit veranderen! Daar zul je het mee moeten doen, en dan kun je maar beter weten wat het is en wat je er mee kunt, en vooral ook wat je er niet mee kunt.


Je kunt een grondsoort verbeteren maar nooit veranderen!

Je grond hoeft niet echt fijn te liggen voor alle teelten: alles wat je plant ( aardappelen, plantuitjes, koolplantjes,) kan redelijk grove grond hebben, hoor. Strooi plaatselijk een strookje potgrond of heel rijpe compost, en maak daarin je zaaigeultje. Strooi lavagruis (gemalen lavasteen) over je hele moestuin , bij voorkeur . Grond kan bijna overal een verbetering van de samenstelling of structuur gebruiken.


Grond verbeteren is mogelijk door het aanpakken van de volgende onderdelen: Afwatering. Voor het aanleggen van een composthoop verwijs ik u naar de pagina moestuin aanleggen of moestuin bemesten. Voor jarenlang tuinplezier is een gezonde grond erg belangrijk.


In deze klus geven we mee hoe je de grond in goede conditie kunt houden. De gemakkelijkste en meest drastische manier voor het herstellen van om het even welke tuin is verbetering van de bodem.

Inspanningen om uw bodem te. Compost kan koudegevoelige planten . Het tuincentrum ligt in de Noorderkempen waardoor er veel mensen langskwamen die een tuin met een lichte zandgrond hebben. Een veelvoorkomend probleem hiermee is.


De schimmels die in de buurt van de wortels leven verbeteren de grondstructuur en vormen met hun mycelium aggregaten. Zelden tref je ideale grond aan als je een moestuin wilt beginnen, maar elke grondtype heeft zowel na- als voordelen. Ideaal is een zandleemgrond , maar uiteraard kun je je grondsoort niet zelf kiezen.


Alle gronden verbeteren wel door het gebruik van compost. Het onderwerp stelt de vraag al , maar bij deze nogmaals. Hoe kan ik de kleigrond verbeteren ? Ik ben een beginnende moestuinderen weet enkel hoe een zaadje de grond in kan.


In de moestuin die ik toegewezen heb gekregen weken geleden , krijg ik met moeite mijn spade de grond in. Heeft iemand tips over hoe we de grond best verrijken zodat de plantjes die we meegebracht hebben het hier ook naar hun zin hebben en we hopelijk toch ook een moestuin (tje) kunnen aanleggen? Aarde en mest zijn basis voorwaarden om een moestuin aan te leggen.


Zandgrond is echte bosgrond , voedsel arm, licht gelig van kleur, luchtig, water doorlaten geschikt voor bosbessen, maar niet voor de moestuin. Ik zou de grond verbeteren met bemestte tuin aarde. Kleigrond is een heel zware substantie die grote drainageproblemen kan veroorzaken voor je planten. Deze grond is veel voorkomend in grote delen van de werel en beperkt wat gezinnen, tuinders en boeren kunnen.


De resultaten zullen beter zijn en het eeuwige grond verbeteren of potgrond vervangen is verleden tijd.

Let op: Sinds een paar jaar verkopen andere bedrijven - waaronder Pokon - ook moestuinmixen. Op het eerste gezicht lijken ze verdacht veel op de MM-mix. Maar trap er niet in, want ze zijn echt anders. Houd uw tuin gezond met potgron tuinaarde, koemestkorrels, gazonmest, hydrokorrels. Voor gras onderhoud en plantenvoeding.


Bekijk ons aanbod meststoffen. Als je minimaal keer per jaar de grond verbetert waarin je planten staan, zullen je planten je keer op keer belonen met frisgroen blad en fleurige bloemen. Niet iedere bodem is direct geschikt voor elke plant. Om ervoor te zorgen dat jouw planten het fijn.


Het is dus belangrijk om te weten welke grondsoort in jouw tuin ligt. Is het zandgrond , zoals bij mij? Of is het klei of veen, of een mengeling van grondsoorten ? Kun je eventueel tegenvallende grond verbeteren , of is dat onmogelijk? Veel te vochtig in de winter als hij slecht gedraineerd is. Spit de moestuin om vóór de winter.


Verrijk de grond met veel organisch materiaal (mest, compost, turf ). Kalk om de bodemstructuur te verbeteren. Draineer als dat mogelijk is. Goed doorlaatbaar en goed gedraineerd als de deeltjes waaruit de grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.