donderdag 22 juni 2017

Soorten muizen

Informatie over de soorten muizen met hun verschillende haarstructuren en aftekeningen. Ik heb helaas niet voor elke soort een foto. Omdat knaagdieren zich uitstekend kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden en omgevingen, is de muis een erg succesvol dier wat ontwikkeling betreft. In Belgiƫ leven er heel wat verschillende soorten muizen.


De meest voorkomende muizen in onze huizen en tuinen zijn de huismuis , bosmuis , veldmuis, . Hieronder vindt u meer informatie over de meest voorkomende soorten muizen die in en rondom onze woningen en bedrijven leven.

Woelmuizen (Arvicolinae):. Aardmuis (Microtus agrestis) . Alles lezen over de verschillende soorten muizen. Rentokil is de expert in het bestrijden van muizen.


Wanneer je een muis ziet lopen, zie je niet direct om welk soort het gaat. Logisch, want zoveel verschillen zijn er nu ook weer niet. Desondanks onderscheiden we een aantal soorten muizen die erom bekend staan in Nederland nogal eens binnenshuis voor te komen.


Er zijn verschillende soorten muizen. We beschrijven de kenmerken van de muizen.

Zwarte muizen lijken veel op zwarte ratten en worden daar dan ook vaak mee verward. De zwarte muis is een soort muis die in Nederland niet vaak voorkomt. De bekende huismuis , een van de andere soorten muizen , is bruin en kan wat zwartig ogen. De zwarte rat is een ongedierte die in Nederland ook vaak voorkomt.


Deze muis is bijna altijd verantwoordelijk voor de muizenoverlast binnenshuis. De huismuizen kunnen zich aanpassen aan bijna iedere omgeving. Huismuizen zijn absoluut hooggeschoold in overleven, buiten of binnen. Ook de voortplantingsdrang van deze muizensoort is zeker indrukwekkend te noemen!


Meer info over de muizen in Vlaanderen. De muizensoorten in Vlaanderen kunnen onderverdeeld worden in vier groepen van nauwer verwante soorten : 1. Ware muizen ( huismuis , bosmuis , dwergmuis ) 2. Spitsmuizen (huisspitsmuis, bosspitsmuis, dwergspitsmuis) 3. Soorten muizen en ratten. In Nederland hebben we geregeld last van muizen.


Dit ongedierte veroorzaakt veel overlast en schade. Welke muizen zien we het vaakst in Nederland en hoe herken je ze? Hier lees je meer over de huismuis , de spitsmuis, de bosmuis en de veldmuis. De bosmuis behoort tot de ware muizen en kenmerkt zich door grote ogen en oren, een puntige snuit en een staart die vrijwel gelijk is aan de kop-romplengte.


De bosmuis houdt geen winterslaap, maar bij voedselschaarste treedt er een soort verstarring van het lichaam op, waardoor veel minder energie wordt gebruikt.

Als je die allemaal optelt, kom je tot een veel groter cijfer, maar dat heeft volgens wetenschappers niet veel zin. Wat overigens interessant is, is dat de huismuis (Mus musculus) een zeer jonge soort is, . De muis is de kameleon onder de randapparatuur. Een van de meest gebruikte alternatieve muizen is een exemplaar met meer knoppen. De extra knoppen kunnen worden geprogrammeerd voor specifieke taken, zoals navigeren op het web of het omdraaien . Muizen zijn erg boeiende, drijvende krachten in onze ecosystemen.


De aantallen van veel soorten ondergaan sterke schommelingen en dat heeft een grote impact op heel wat andere dieren: in goede muizenjaren hebben roofvogels en uilen veel jongen, in slechte jaren mislukken veel broedsels en moeten ze uitkijken . Nico Jonker begeleidde ons en kon de kinderen helpen met het op naam brengen van de kaakjes. Want dat is best lastig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.