dinsdag 27 juni 2017

Zwemmen in koud water gezond

De aanmaak van bruin vet wordt geactiveerd door kou. Terwijl wit vet hormoonachtige stoffen afscheidt die de stofwisseling nadelig beïnvloeden, doet bruin vet het tegenovergestelde, waardoor het de kans op diabetes en hartfalen juist verkleint. Dus zwemmen in koud water heeft als leuke bijkomstigheid . Winterzwemmen is een gezonde winterse hobby.


Wanneer je het ijskoude water in gaat krijgt het lichaam te maken met extreme stress, alles wordt in zijn werk gesteld om het lichaam te redden van de kou. Door onder een koude douche te staan of in koud water (vier graden Celsius) te zwemmen , moet je lichaam extra zijn best doen om op een juiste lichaamstemperatuur te komen.

Dit proces kost extra energie. Naomi Adedeji Bronnnen: Salusi. Naast het afleiden van pijn, zou de herhaalde blootstelling aan koud water ook positief zijn voor de manier waarop ons lichaam omgaat met fysiologische triggers. De resultaten op je gezondheid zijn direct merkbaar. Voorwaarden voor winterzwemmen.


Zeer belangrijke voorwaarde voordat je het koude water in gaat , is dat je hele lichaam warm moet zijn. Een goed criterium voor een warm lichaam is dat zowel handen als voeten warm zijn. Hardlopen is bijvoorbeeld een uitstekende . Spring naar Gezondheid - De winterzwemmer blijft maar enkele seconden tot hooguit enkele minuten in het koude water.

Zo koelt hij niet geheel af, maar geniet van de reactie die het lichaam hierop geeft. Het heeft een afhardend effect op de gezondheid. Ook verhoogt het de weerstand tegen griep en infecties, of in . Het voelt gevaarlijk, maar dat hoeft het niet te zijn.


Echt koud krijg je het pas als je al lang en breed uit het water bent. Na een kwartiertje stevig doorzwemmen in buitenwater van graden heb je geen gevoel meer in je handen en voeten, . Emmink was op zoek naar alternatieve mogelijkheden om de pijn te bestrijden. Zo kwam hij bij zwemmen in ijskoud water. Na acht maanden was ik medicijn- en klachtenvrij, zegt Emmink.


Nu neemt hij andere mensen mee naar de plas en geeft hij ze instructies hoe ze in koud water kunnen zwemmen. Bovendien is elke keer dat je in het koude water stapt een overwinning op jezelf. Bron: Vitamin Magazine, jaargang 1 nr. Niet alleen het zout en de mineralen maken de zee zo gezond , af en toe een frisse duik zorgt voor korte stressmomenten in het lijf, wat een uitstekende work- out blijkt te zijn voor de werking van ons immuunsysteem.


Zwemmen in koud water resulteert in een goede bloedcirculatie en in een royale aanmaak . Studies wijzen uit dat het douchen met koud water rond de tot graden, de meeste voordelen geeft voor je gezondheid. Pas op: Wanneer je hartritmestoornissen ervaart, is het niet aan te raden om ineens onder de koude douche te staan. Verlaag langzaam de temperatuur.


Koude training is heel gezond , maar is dat voor iedereen zo? En in de winter liet ik ze winter zwemmen.

En ook ik adviseerde: neem een koude douche! Zelf ben ik een keer flauw gevallen na minuten in koud water te hebben gezeten, het was na filmopnames van Wim Hof. Wel leuk om te doen, maar ik . In de sauna wordt dit ook altijd aangeraden : eerst koud water over je benen en armen en dan pas langzaam in het koude water laten zakken. Ga altijd zwemmen op aangegeven zwemplekken.


Ga nooit alleen in open water zwemmen. Zwem niet op plekken waar schepen varen. Ga niet zwemmen in koud water. Evolutionair gezien is ons lichaam erop gebouwd deze stressfactoren, zoals korte schommelingen in lichaamstemperatuur (door bijvoorbeeld zwemmen in koud water ), te ondergaan.


Eind volgende week gaan wij op vakantie (jeej!) en ik wil daar natuurlijk gewoon gaan zwemmen. Het zwembad is alleen niet verwarmd en normaal gesproken spring ik er . Veel mensen geven de voorkeur aan een heet stomend bad of een lekkere warme douche. Ook even koud douchen blijkt al gunstige effecten te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.