vrijdag 26 december 2014

Bijen en hommels

Veel mensen weten dit niet, maar hommels zijn bijen. Ze zien er wel duidelijk anders uit dan andere bijen , met hun wollige, kleurrijke beharing. Ze zouden misschien verward kunnen worden met de gewone sachembij, maar verschillen daarvan doordat hun ocelli (de puntoogjes bovenop de kop) bijna . De meeste bijen leven solitair, maar een flink aantal soorten hebben een min of meer sociale leefwijze.


Sommige soorten, waaronder de algemene honingbij, vormen complexe kolonies, die zijn samengesteld uit een koningin, mannetjes ( darren) en onvruchtbare vrouwtjes (werksters). Deze bijen worden dan ook .

Er zijn wereldwijd ongeveer 2soorten hommels die van nature voorkomen in Europa, Noord-Afrika, Azië, Noord-Amerika en Zuid- Amerika. Verschillende Europese hommelsoorten zijn door de mens geïntroduceerd in . Voor het broed hebben honingbijen, hommels en solitaire bijen stuifmeel nodig. Als ik wat laat ben met maaien komen ze snel in bloei. Het is geen grote drachtplant, maar een enkele honingbij (Apis mellifera) wil er toch wel op vliegen. De Wilde Bijengids: overzicht van de in Nederland voorkomende hommels.


Bij een uitbraak van bijenziekte houdt de NVWA controle op de bijenvolken die in dat gebied worden gehouden. De NVWA houdt ook toezicht op bijensterfte en hommelsterfte . Wat is het verschil bij bestuiving tussen bijen en hommels ?

Bijen zijn bloemvast, bevliegen rijpe bloemen en kunnen pieken. Indien u bijen en hommels al heel vroeg in het voorjaar wilt helpen, plant u in het najaar biologische krokus en andere voorjaarsbollen. Een tuin ontwikkelt zich normaal met vaste planten pas . Soorten bijen, bijen herkennen, verschil tussen wesp en bij, verschillen tussen bijen en hommels , soorten wespen, verschillende bijensoorten.


Verrassend vlakbij Hardcover. Bovendien zijn bijen en hommels uiterst nuttige beesten, ze bestuiven gewassen. Even voorstellen: de Honingbij, de solitaire bij en . Naast de honingbij komen er ook soorten hommels en bijna 3soorten solitaire bijen voor in Vlaanderen.


Elke solitaire bijensoort heeft wel zijn eigen specialiteit en eigenaardigheid. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten hommels. Kolonie vormende dieren zijn sterk territoriaal: elke buitenstander wordt aangevallen door de groep. Dit in tegenstelling tot de bijen , deze raken hun angel kwijt wanneer ze steken en gaan dan dood.


Hommels en bijen vormen (bijna) altijd kolonies. Wespen zijn alleseters, vooral zoete stoffen en dranken, wat veel mensen niet weten, is dat wespen heel veel insecten . Informatie over duizenden verschillende soorten dieren, planten en paddenstoelen die in Nederland voorkomen. Ze dragen bij aan het behoud van de diversiteit van planten én spelen een cruciale rol in de voedselproductie via bestuiving (groenten- en fruitteelt).


Bijen en hommels zijn nodig voor de bestuiving van verschillende planten. In ons land zijn honingbijen de belangrijkste bestuivers.

Zoals u weet gaat het slecht met de bijen , dus bijen doodmaken doen we zeker niet. Honingbijen zijn sociale insecten, dat betekent dat ze in een volk leven en voor elkaar zorgen. Bij deze diertjes gaat het zo ver dat ze zelfs als volk overwinteren. Dat is ook de reden dat ze meer voedsel verzamelen dan ze nodig hebben, .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.