maandag 29 december 2014

Rivierblindheid

Onchocerciase is de medische naam voor rivierblindheid en is wereldwijd de meest voorkomende soort blindheid die door infecties wordt veroorzaakt. Het gaat om een infectie met de nematode Onchocerca volvulus die in Afrika meestal wordt verspreid door kriebelmuggen (Simulium damnosum, black fly), in een aantal . Rivierblindheid , ook onchocerca genaam is een infectie die wordt veroorzaakt door Onchocerca volvulus. Deze ziekte wordt op de mens overgebracht door de beet van de vrouwelijke Simulium-vlieg (zwarte vlieg) die overdag bijt en leeft in de buurt van snelstromende rivieren en beken.


Het wordt veroorzaakt door de parasitaire worm Onchocerca volvulus, die in het water leeft en tot wel jaar in het menselijk lichaam kan overleven. De ziekte wordt overgedragen van persoon naar persoon door de beet van een zwarte .

Symptomen zijn onder meer ernstige jeuk, bultjes onder de huid en blindheid. Het is de tweede meest voorkomende oorzaak . De worm die de ziekte veroorzaakt zit in onderhuidse knobbels. De vliegen geven met hun beet larven van de worm door van mens tot mens. WASHINGTON - Tientallen jaren hebben tropenartsen een worm en zijn larven als de veroorzaker van rivierblindheid beschouwd.


Onderzoekers hebben echter aangetoond dat vooral bacteriën de oorzaak zijn van de ziekte, zo melden zij in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science. Antibiotica tegen rivierblindheid : Niet de Onchocerca-worm maar de Wolbachia- bacterie veroorzaakt rivierblindheid. Deze ontdekking heeft gevolgen voor de behandeling: een eenvoudige kuur met het antibioticum doxycycline voorkomt de ergste symptomen. Jaarlijks worden miljoen mensen in Afrika en .

Niet de parasitaire worm Onchocerca volvulus, maar in de worm levende Wolbachia-bacterieën veroorzaken rivierblindheid. Als de larven van de worm in het lichaam van een patiënt sterven, komen endotoxinen van de bacterie vrij. Dat lokt een ontstekingsreactie uit. Als dat ter hoogte van het hoornvlies . Minder Afrikanen dan voorheen kampen met blindhei slechtziendheid en ernstige jeuk. Dat is te danken aan de succesvolle aanpak van rivierblindheid , een infectieziekte.


De meest relevante punten. Filaria infecties komen enkel voor in de (sub)tropen. Personen met herhaalde expositie in . Dit bericht komt een jaar nadat een internationale coalitiede krachten bundelden, om zo het laatste zetje te . De aanpak van rivierblindheid , de ziekte die miljoenen mensen in Afrika en Latijns-Amerika bedreigt, werpt vruchten af. Onchocerca volvulus is een parasitaire rondworm uit de familie Onchocercidae die onchocerciasis ofwel rivierblindheid veroorzaakt, maar ook lymfoedeem (zie onder filariasis).


De symptomen van onchocerciasis onder meer: . Onchocerciasis ( rivierblindheid ) is een infectie met de parasiet Onchocerca volvulus. Intense ontstekingsreacties, die worden geactiveerd door microfilariën, vooral voor hun dood. De omvang van de ontstekingsreactie is . Als erkenning voor de Nederlandse steun aan de internationale bestrijding van rivierblindheid werd gisteren bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in . Niet wormen veroorzaken rivierblindheid , maar de bacteriën die in de wormen leven.

Deze kennis vergemakkelijkt de behandeling van de symptomen. Naar schatting lopen in Afrika, Latijns-Amerika en Jemen jaarlijks ongeveer . Opnieuw heeft de aanpak van rivierblindheid , de ziekte die miljoenen mensen in Afrika en Latijns-Amerika bedreigt, resultaat geboekt. Ecuador is na Colombia het tweede land ter wereld waar rivierblindheid geheel is uitgeroeid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.