donderdag 28 januari 2016

Bloem margriet

De hoofdbloei valt rond juni. De plant heeft een bloemhoofdje met een geel hart bestaande uit buisbloemen, dat wordt omkranst door witte straalbloemen. De gewone margriet is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Vulgare betekent gewoon of algemeen voorkomend.


Op de hoge steel staat steeds maar één hoofdje, net als bij het Madeliefje.

Dracht: nectar en oranje stuifmeel. Indicatie voor dracht: code 1-3. Heel vaak ontbreken de bijen. In de directe omgeving van een bijenstal kan gewone margriet druk worden bevlogen.


Ze groeit op op open, vochtige tot matig droge, voedselrijke, grazige grond in graslanden, bermen en op dijken. Gewone margriet - Leucanthemum vulgare: bloem en plaat Bron plaat: Flora Batava, Jan Kops en F. Zelfs onder gazonbeheer houdt de soort vegetatief goed stan maar dan bloeit ze nauwelijks. De stengels hebben grof getande tot veerspletige enigszins vlezige bladeren.

De grote bloemen (tot cm) zijn alleenstaand. Het hart dat uit vele buisbloempjes bestaat is geel van kleur, de lintbloempjes zijn zuiver wit van kleur. Silberprinzesschen' is de overbekende margriet met . De bloeitijd is juni-juli. Er bestaat een hele reeks enkelvoudig-, halfgevuld- en gevuldbloemige rassen. Daarnaast moet ook de grootbloemige margriet genoemd worden, Leucanthemum maximum.


De margriet is een van de leden van de uitgebreide familie van de composieten, die gekenmerkt worden door de samengestelde bloemen. Wat een bloem lijkt te zijn, bestaat uit heel veel kleine bloemetjes in een . Het is een oude artsenijplant. Een zekere Culpeper adviseerde om van de blaadjes van de wilde margriet en die van de agrimonie een compres te maken tegen ischias. Beide soorten blaadjes kookt u in heel weinig water, . Eenjarig plantje met prachtige, donkerblauwe bloemen met een geel hartje.


Felicia amelloides of de blauwe margriet. BIJ BLOEMBINDERIJ MARGRIET V. We hebben altijd een ruime gevarieerde collectie bloemen , veelal de . Latijnse (wetenschappelijke) Naam, Chrysanthemum leucanthemum. Familie, Samengesteldbloemigen Composieten (Compositae).

Bla De onderste bladeren zijn gsteeld , versmald aan de voet en. Bloemkleur, wit met geel. In graslanden, langs wegbermen en ook in tuinen zijn deze bloemen in de maand juni veel te zien.


De naam margriet komt van het Oudgriekse woord margarites, dat verwijst naar het Babilonische woord voor parel. Deze parels groeien graag op . Cartahmus tinctorius – zoals deze bloem volledig heet – is een distelachtige plant met opvallende oranje of gele bloemen. Door hun ruige look zijn de bloemen heel geschikt om een boeket een natuurlijke, wilde uitstraling te geven.


Margriet komt tot bloei zonder . Leuk om te weten is dat de carthamus ook wel verfdistel wordt genoem . Synoniem is Chrysanthemum leucanthemum L. Ideaal voor veldboeketten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.