donderdag 21 januari 2016

Snoeiseizoen bomen

De snoeiperiode hangt af van het soort boom. De meesten verkiezen de winter, maar let op, nooit tijdens een vorstperiode. De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien.


Bomen zijn nu in winterrust, maar er zijn uitzonderingen! Lees hier alles over een boom snoeien.

Voor meer uitgebreide informatie omtrent snoeien verwijzen we u graag verder naar dit Vademecum. Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op gang. Als deze soorten na de jaarwisseling gesnoeid worden, zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Bloedende soorten kunnen ook gesnoeid worden als het blad aan de bomen zit.


Veel mensen denken dat de winter de beste tijd is om eikenbomen te snoeien. Dit is echter fout gedacht. In de winter werkt het afweermechanisme van de eikenboom het minst.


De boom is dit mechanisme wel nodig.

Hiervoor gelden een paar grondregels: Hoe krachtiger u snoeit, hoe sterker de nieuwe bloei. Het is dus het best om . Tenzij de plant een rustperiode doormaakt, stijgt het sap naar de bovenste top . Bomen snoeien : hoe en waarom Een boom behoeft van nature geen snoei. Er waren reeds bomen op deze wereld voordat er mensen waren en deze bomen werden uiteraard ook niet gesnoeid.


Denk ook eens aan het tropisch regenwou daar wordt ook niet gesnoeid. De redenen om bomen te snoeien zijn dus altijd . Bloedingen van de boom blijven in de winter beperkt. De truc is om bomen die bloeden (berken, esdoorns, iepen) in het hart van de winter te snoeien , de bomen bloeden dan het minst. Pruimen behoren tot de groep steenfruit. Meestal kunnen de pruimenbomen verder met een beperkte snoei.


Door de pruimenbomen te snoeien krijgt u een mooiere boomvorm, iets minder vruchten en minder . Per plantensoort kan de reden verschillen, de ene plant gaat anders woekeren en andere planten bloeien uitbundiger als je ze snoeit. Beperkt snoeiwerk in de herfst. De lente is het snoeiseizoen bij uitstek.


In de herfst hoef je niet zo veel te snoeien.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen tuinonderhoud op het programma staat. Wij zijn je van dienst bij het knotten van knotwilgen. Uiteraard beschikken wij over de juiste gereedschappen om deze werkzaamheden professioneel voor je te kunnen . Daarnaast gaan wij in april, mei en juni niet snoeien in verband met verstoring van de boom met nieuwe knoppen.


Fruitbomen niet snoeien als ze in bloei staan of direct na de bloei. Dit geeft namelijk kleinere en slechtere vruchten. Ook handige informatie over bloembollen en planten. Als je een tak gelijk met de stam zou afzagen, zou de stam tot op het hart door rotting kunnen worden aangetast. Houd rekening met deze snoeitips voordat je met de zaag aan de slag gaat: Een middelgrote tak afzagen.


Nu is het moment om bomen , struiken en heesters te snoeien die hun bladeren verliezen. Snoei nooit als het vriest. We denken daarbij aan haagbeuk, fruitbomen, blauwe regen, … Leilinde en andere plataansoorten kun je nu fors terug in snoeien.


De leilinde mag je eventueel ook weer opbinden als ze langs een houten . Boomverzorging, snoeien , kappen of verplaatsen van uw bomen. Hendrickx is de specialist voor boomverzorging in Emmeloord en de Noordoostpolder. Enkel ingeval van afgebroken takken, vormcorrectie en zieke .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.