donderdag 21 januari 2016

Hoeveel soorten insecten zijn er

Met bijna een miljoen beschreven soorten is het verreweg de grootste groep van dieren. Geschat wordt dat er vele honderdduizenden tot enkele miljoenen soorten nog niet zijn ontdekt. Er zijn reeds meer dan 750.


Ook nu nog worden er met grote regelmatig nieuwe soorten voor de wetenschap ontdekt. Sinds lange tijd buigen biologen zich over het feit hoeveel insecten er in totaal zouden kunnen zijn : de .

Onze planeet herbergt naar schatting miljoen verschillende soorten dieren. Voor dergelijke soorten levert Nederland dus een belangrijke bijdrage aan de internationale biodiversiteit. Daarnaast zijn er relatief veel soorten met internationale betekenis bij zoogdieren, vissen, reptielen en amfibieĆ«n en hogere planten. Opvallend is dat de soortenrijkste soortgroep, de insecten , . Typerend voor insecten is hun. Verder bestaat er ook een zeer grote variatie aan lichaamsvormen.


Ze kunnen zich verbergen of weg lopen, daarnaast beschikken sommige soorten over angels en gif.

Ook worden er steeds meer nieuwe insecten ontdekt, zodat niemand precies weet hoeveel soorten er zijn. Insecten hebben veel vijanden. Op deze pagina informatie en tips voor een spreekbeurt over insecten ! Er is geen informatie beschikbaar voor deze pagina. Hoogstwaarschijnlijk hebben we zelfs nog niet eens alle insecten ter wereld ontdekt en zijn er dus nog.


Er worden jaarlijks nieuwe soorten gevonden, voornamelijk in de tropen, waar zich de rijkste ecosystemen bevinden. Om een grip te krijgen op de biodiversiteit op aarde, delen we de verschillende organismen in groepen in. Dit zijn bijvoorbeeld insecten , weekdieren, schimmels enz. De biodiversiteit is niet evenredig per . Sommige geleerden menen dat liefst maal dat aantal insecten nog moet worden ontdekt.


Dag Zoete, Het is moeilijk om een precies antwoord te geven op je vraag, want er zijn nog veel soorten die niet gekend zijn. Wereldwijd zijn er op dit moment ongeveer 1. Om dit in perspectief te plaatsen, het aantal chordaten (gewervelde dieren, waarvan de mens er is) is ongeveer 43. En toch kunnen we veel leren over mensen door insecten te onderzoeken.


De hersenen van insecten zijn vele malen kleiner . Maar hoeveel valt er nu heel concreet nog te ontdekken?

Dit is natuurlijk niet het eerste onderzoek dat inschat hoeveel soorten er op aarde zijn. Hoeveel soorten insecten zijn er ? Wat is de oudste soort insect die nu nog leeft ? Kan je een aantal voorbeelden geven van insecten ? Wat voor indeling is er voor de insecten ? Entomologen - insectenkenners - van de North Carolina State University hebben voor het eerst onderzocht hoeveel verschillende geleedpotigen er in huizen leven die ook bewoond. Overigens gaan de onderzoekers er van uit dat de 5soorten die gevonden werden, een zware onderschatting zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.