donderdag 21 januari 2016

Zelf drinkwater maken

Drinkwater maken uit hemelwater, afvalwater, grondwater of slootwater spreekt tot de verbeelding en vanwege onze kennis en ervaring met helofytenfilters, ook op dit vlak, krijgen we regenmatig de vraag of het mogelijk is om zelf drinkwater te maken. Nu is het zo dat op het leveren van drinkwater in de westerse wereld . Natuurlijk kun je water in flessen kopen, maar dat heeft ook nadelen: denk aan de prijs (duur), het afval en je moet maar net bij een winkel in de buurt zijn. Een alternatief is zelf zuiveren. Er zijn verschillende manieren om zelf schoon drinkwater te maken.


Dat lukt zelfs uit het modderigste poeltje of meest vervuilde rivier.

Wat weer nadelige effecten op je gezondheid kan hebben. Vaak kun je zelf met de middelen die je voorhanden hebt een waterfilter bouwen, hiermee haal je zwevende deeltjes, en een deel van de chemicaliën uit het water. Het is wel verstandig het water na het filteren te koken zodat ook alle bacteriën en virussen worden . WIC ziet volop kansen voor de techniek. Regenwater wordt nu zo snel mogelijk naar zee afgevoerd. Tegelijkertijd wordt grondwater en of oppervlaktewater opgepompt om er drinkwater van te maken.


Door meer gebruik te maken van regenwater hoeft er minder water te worden verpompt. Een van de gevolgen is bot ontkalking.

Is een excursie niet wat Dirk? Ik weet niet of die wel een gegeven worden door de watermaatschapijen aldaar. Je bent volgens mij kloek genoeg om de methoden er uit te filteren.


Vandaag is het wereld waterdag. Daarom vandaag een blogpost over hoe jij zelf water kunt filteren tot drinkwater. Leuk voor als je gaat survivallen , maar ook om het gewoon eens te proberen. Volg de stappen en geniet van een slok water uit eigen tuin! Voldoende schoon en lekker drinkwater uit de kraan, op elk moment van de dag.


We vinden het vanzelfsprekend. Althans, niet op de Wadden- eilanden. Drinkwatervoorziening op een eiland is een complexe opgave – qua techniek, milieuoverwegingen en natuurlijk qua kosten. In Limburg wordt drinkwater al heel lang van grondwater gemaakt. En dat is niet zonder reden.


Grondwater is niet alleen betrouwbaar en schoon, er zitten bovendien weinig stoffen in die we er via zuivering uit moeten halen. Het gaat per slot van rekening om de kwaliteit van ons drinkwater. Als het leger zelf drinkwater kan maken , kan het gemakkelijker werken in conflictgebieden.


Daarom is defensie geïnteresseerd in nieuwe technieken om zelf water te produceren.

Simpele apparaten waarmee dat kan, zijn ook een uitkomst voor mensen in extreme omstandigheden die niet zomaar de kraan . Toch hebben ze meer geld nodig, en dat is moeilijk als mensen hun eigen energie opwekken, groentetuin hebben, drinkwater maken , enz. Marc Daelemans uit Okselaar zuivert zijn regenwater met een filter tot drinkwater. Kennis zonder wijsheid is ( zelf )vernietiging.


Ik woon niet in Nederland en heb geen waterleiding maar wel een regenwater- opvang, een zogenaamde cistern. Hoe zuiveren we grondwater tot drinkwater ? We winnen grondwater, uit bronnen diep in de bodem en beschermd door de natuur. Het grondwater wordt gezuiverd tot drinkwater. We voegen niets toe aan het grondwater, alleen een beetje lucht. Door het toevoegen van lucht worden gassen zoals . Van grondwater tot drinkwater.


Op een aantal plaatsen in Brabant maken we drinkwater uit. Hoe kan ik zelf water zuiveren? Anderen verwijzen naar een bron. En is het eigenlijk wel aangewezen om zelf in drinkwaterproductie te voorzien? Om deze vragen te beantwoorden moeten we onderscheid maken tussen enkele parameters.


Er moet bepaald worden . Tel daarbij het water voor het schoonmaken van alle machines en het huishoudelijk gebruik en dan zat je in die tijd aan een rekening van 6. De pulsput die naast het huis van Jan in de grond zit is 1meter diep en de plastic pijp heeft een diameter van cm. Het regenwater wordt gezuiverd met een ultrafiltratie membraan waarmee drinkwater wordt gemaakt. Tegelijk wordt grondwater en of oppervlaktewater opgepompt om er drinkwater van te maken.


Slootwater kun je goed schoonmaken. Zelf slootwater zuiveren. Je kunt met een filter alle vieze deeltjes eruit halen. Kijk uit, want het heldere water is nog niet drinkbaar.


In dit experiment ga je van slootwater schoon water maken. Vraag aan je docent de volgende spullen. Jampotje met deksel en slootwater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.