vrijdag 29 januari 2016

Hoe groeit een paddenstoel

Zo zie je er niet één en zo zijn het er ineens heel veel! Maar hoe groeien paddenstoelen eigenlijk? Onder de hoed van de paddenstoel zitten de sporen.


Als de paddenstoel volgroeit is dan stuiven de sporen door de lucht, een belangrijk moment! Want als een spore op de juiste plek .

Op een grote paddenstoel roo met witte stippen. Het gaat over een paddenstoel : de vliegenzwam! Een paddenstoel is eigenlijk de vrucht van een schimmel. Rens legt uit hoe een paddenstoel groeit.


In de herfst zie je veel paddenstoelen. De bekendste is de vliegenzwam. Dat is de paddenstoel met rood met witte stippen.


Van zaadje tot paddenstoel : Als een zaadje op een goede plaats terecht komt kan er een paddenstoel ontstaan.

Het zaadje zit verpakt in een dun velletje (vlies). Weet je hoe de vliegenzwam aan zijn stippen komt? Als de vliegenzwam nog niet helemaal klaar is met groeien , zit er een vliesje om zijn hoed heen.


De restjes van het vlies blijven achter op de rode hoed: het worden witte stippen! Paddestoelen kan je vergelijken met wat bloemen zijn voor planten. Er komen zaadjes uit waaruit nieuwe planten kunnen groeien. En waar komen ze vandaan ? Om u een idee te geven zal ik hieronder in eigen stijl het een en ander uitleggen. Het is het vruchtlichaam van een schimmel of zwam.


Als voorbeeldpaddestoel nemen we de Shii-take. In tegenstelling met de champignon die op compost . Met MyChampi kan iedereen thuis champignons en paddenstoelen kweken. With MyChampi, anyone at home can easily grow mushrooms. Mit MyChampi kann jeder daheim ganz einfach Champignons anbauen.


Grâce MyChampi, cultiver des champignons chez soi est à la portée de tout un chacun. De voortplanting van paddestoelen.

Waar groeien paddestoelen? Steeds minder paddestoelen? Bij een paddenstoel smelten mannelijke en vrouwelijke schimmeldraden in hun geheel samen en daar ontstaan vervolgens sporen uit. Wanneer een paddenstoel in de herfst zijn sporen verspreidt, komt maar een klein deel.


Deze zwam is te herkennen aan de vele oranjerode stippen op afgestorven takken. Ook de echte honingzwam groeit op zowel levend als afgestorven hout en wortels in loofbossen. Ook grondpaddenstoelen leven van afgestorven materiaal.


Als tuinen niet drastisch worden opgeruim kunnen vele soorten waargenomen . Ze beginnen als een soort ei, waar de paddenstoel uit groeit. Eerst is de zwam nog bolvormig, later strekt de hoed zich uit en wordt platter. Ook de regen doet de paddenstoel geen goe de kleur verbleekt en de witte . Wie heeft er wel eens paddenstoelen gegeten? Kan je alle paddenstoelen eten?


Zijn paddenstoelen planten? Paddenstoelen groeien uit sporen, dit zijn een soort zaadjes. Wat hebben schimmels nodig om te groeien? De witte stippen zijn overblijfselen van het vlies (velum universale) waaruit de paddenstoel tevoorschijn komt. Door het groeien van de paddenstoel breekt het vlies, dat niet meegroeit , in kleine stukjes die als stipjes op de hoed achterblijven.


De meeste paddenstoelen komen in de herfst uit de grond. De vliegenzwam is heel bekend. Hij groeit uit een knol die in de grond zit. De steel en de hoed komen boven de grond uit.


Hoe zitten ze in elkaar? Aan de onderkant van de hoed lopen . Wat zit er allemaal aan een padden- stoel (hoe steel, stippen)? Kun je paddenstoelen eten? Wat heeft een paddenstoel nodig om te groeien ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.