dinsdag 31 oktober 2017

Bramen snoeien

Hoe wij de bramen onderhouden op Vrij Waterland. Bramen en frambozen snoeien is lastig wanneer je niet weet hoe je dit het best aan kunt pakken. In dit artikel leer je hoe je het snoeien aanpakt! Om die reden zul je haar dus ook altijd wat in toom moeten houden, goed moeten snoeien en leiden om ook een goede en vooral lekkere oogst te krijgen.


Opvallend vaak krijgen wij de vraag hoe bramen gesnoeid moeten worden.

Dit komt waarschijnlijk omdat onze bedrijfsnaam Braam Tuinen is. Zoekmachines verwijzen u dan naar onze site. Wij zijn een hoveniersbedrijf, dus de hoogste tijd om wat meer over de braam te . Door deze snoei is de hergroei meestal veel beter.


Planten met naakte wortels kunnen best vanaf november tot . Een bramenstruik heeft altijd typen stengels: vruchtdragende stengels en nieuwe, nog niet bloeiende stengels die het volgende jaar vrucht zullen dragen. Elk najaar snoeien we de uitgebloeide stengels bij de grond af en laten de nieuwe stengels staan.

Het zal wel aan mij liggen maar ik vind snoeien lastig en een uitleg met alleen woorden onbegrijpelijk. Hoe en wanneer snoei ik het ding? Ik heb hem dit voorjaar geplant. De oude ranken heb ik gesnoeid. Rubus fruticosus - braambessen.


Maar de nieuwe zijn zo erg lang tot wel 4-mtr. Kan ik dat nu snoeien , zo ja tot hoe ver, of gaat dat ten koste van de oogst voor volgend jaar. WAAROM BRAMEN EN FRAMBOZEN SNOEIEN ? Regelmatig snoeien voorkomt de uitbreiding van ziekten.


Bij het telen van braambessen ( bramen ) en zomerframbozen is een regelmatige snoei belangrijk. Op een goed gesnoeide plant worden de vruchten groter en zoeter en zijn minder vatbaar voor . Jaarlijks snoeien voorkomt de uitbreiding van ziekten. Bramen en taybessen geven vooral vruchten op jonge stengels die het . In de vrije natuur zonder snoeien dragen ze jaarlijks vrucht maar minder, en zeker een plant als een braam wordt een tomeloze bende. Om goed te kunnen snoeien is het nodig de groeiwijze en .

Wanneer kan ik de doornloze braam snoeien ? De planten worden daarna ieder jaar in de periode november tot maart gesnoeid. De afgedragen vruchttakken worden dan weggenomen, evenals gestekelde grondscheuten. Een doornloze braam snoeien ? Lees meer bij bessen snoeien.


Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel doornloze bramen met heerlijke vruchten. Bramen dragen de vruchten op het tweejarige hout. Bij het snoeien en onderhoud van de braam is het belangrijk hier . Kleinfruitstruiken: frambozen, braambessen , aalbessen. Snoeien doet u om licht en lucht binnen te laten in het binnenste van de struik. Zo droogt de struik sneller op na een regenbui en vermindert u de kans op schimmels.


Meer licht zorgt ook voor meer en lekkerdere bessen. Bramen bloeien het beste op jonge scheuten en dragen aan die scheuten de dikste en mooiste vruchten. Het vormen van nieuwe scheuten doet de braam spontaan en ook de wijze van snoeien bevordert de ontwikkeling van jonge scheuten. Tussen Haren en Noordlaren bekommeren professionals en vrijwilligers zich om het beheer van het landschap. Gisteren ging een nieuw project van start.


Snoeien : bramen maken tijdens het groeiseizoen lange nieuwe scheuten vanuit de basis. In het tweede jaar worden daarop zijtakjes gevormd die vrucht dragen. De groei blijft overzichtelijk als je de plant aanbindt tegen spandraden of tegen een muur. Na de oogst knip je alle stengels die vrucht gaven laag bij de grond .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.