donderdag 26 oktober 2017

Goudsbloem in de moestuin

Calendula officinalis Porcupine. De bloemen zijn trouwens eetbaar, je kunt de bloemblaadjes zonder het witte gedeelte bij de bloembodem (want dat is bitter) . De goudsbloem is een plant die in onze tuin overvloedig voorkomt. Eén van de redenen hiervan is dat ze overvloedig zaad produceert en zich heel gemakkelijk uitzaait.


Momenteel sieren de bloemblaadjes onze sla-mengeling in de winkel en staan ze nog uitbundig te bloeien in de tuin. Vanaf medio april kan je de goudsbloem direct in de volle grond zaaien.

Vorig jaar Mei kregen mijn vriend en ik een zakje goudsbloem zaden in de handen gedrukt toen we een fietstour aan et doen waren tijdens de open dagen van biologische boerderijen. Tot wanneer goudsbloem zaaien? Door goudsbloemen bij tomaten en aardappels te zetten voorkom je draadwormen. Mieren houden er ook niet van. Bovendien blijken de planten de grond te verbeteren en doen de planten erom heen het dus beter.


Zelf zet ik vaak een plant in één van de vakken van het klimrek: aan de voet van de . Ik persoonlijk knip de uitgebloeide bloemen niet weg voor ze hun zaad uitwerpen gezien ik grotendeels op worteldoek werk. GoudsbloeWordt ook calendula genoemd naar zijn Latijnse naam.

Voor de Leidse schooltuinen maakt de stichting BioVisie een serie instructiefilmpjes. De geur van de goudsbloem is namelijk onaantrekkelijk voor tal van schadelijk insecten zoals motluis en witte vlieg, maar ook tegen draadwormen. Is een moestuin volledig omringd door goudsbloemen en zijn er ook nog een een paar in de moestuin verdeel dan gaan vraatzuchtige slakken en rondwormen er met een grote boog om. Voor de boeren zijn de goudsbloemen al eeuwenlang weervoorspellers. Zijn de bloemen in de vroege ochtend tussen 6-uur al open . Alle informatie die u nodig heeft voor uw moestuin.


Wanneer moet dat nu eigenlijk, en hoe? Slakken kunnen tot keer hun gewicht wegvreten op één dag tijd en zo een ware plaag voor sier- en moestuin vormen. Zeker na de voorbije zachte winter, waarbij veel meer eitjes en jonge slakken overleefden dan gemiddeld.


Eén vierkante meter lijkt klein, . Lees waarom je moestuin niet zonder kan. Sommige planten trekken insecten aan: Oost-Indische kers en goudsbloem bijvoorbeeld zijn vangplanten voor zwarte bonenluis, die dan van je groente afblijft. Op die vangplanten-vol-luis komen dan veel natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes af. Biologische bestrijding: in gespecialiseerde handelszaken kunt u aaltjes ( nematoden) kopen. Dit zijn parasieten die alleen naaktslakken vernietigen.


Afstotende planten: plant ze rond de moestuin. Heel veel bloemen kun je eten, denk aan de hemels blauwe bloemen van het komkommer kruid.

De prachtige paarse bollen van de bieslook, zelf gekweekte viooltjes ( nee niet die gif dingen van de groothandel), oost Indische kers, goudsbloemen , koren bloemen en als laatste de geweldige bloemen van .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.