maandag 23 oktober 2017

Overwinteren wespen

Voor de veiligheid zet ik een masker op, zegt Johannis Vogelaar, die op het punt staat een wespennest te verwijderen. Ook al is het inmiddels november, de wespenbestrijder heeft nog volop werk omhanden. Want de wespen blijven maar actief, en dat is ongewoon voor de tijd van het jaar. Waarschijnlijk is het een overwinterende wespenkoningin, die overwinteren in hun eentje. Je hoeft niet bang te zijn voor meer wespen in huis, want daarvoor is het nu nog te vroeg in het jaar.


De afgelopen dagen waren er nog volop wespen te zien en werden er nog nesten vol larven waargenomen.

Dat is uitzonderlijk voor eind oktober en begin november. Van onze inlandse wespen overwintert normaal alleen de koningin. Studies uit Nieuw-Zeeland laten zien dat de Duitse wesp en in mindere . Als het weer mild is, kunnen mannetjes overleven en vliegen ze samen met de koningin in april het nest uit. Het resultaat: meer wespen in de zomer.


Samengevat: bij een droog voorjaar en een warme zomer zullen er veel nesten zijn. Hetzelfde geldt in het geval van een milde winter. Leefgewoonte, Sociale dieren, die in een kolonie leven.


Werksters zorgen voor koningin en larven.

Ze leven in een groot nest, gemaakt van tot papier gekauwd hout. Alleen de koningin overwintert. De anderen gaan in de herfst dood. De koninginnen overwinteren tussen hout en in stalletjes.


In het voorjaar zie je ze zoeken (zijn groter dan een gewone werkster) naar een nestplaats, waar de koningin, aan een nieuw nest begint totdat de eerste werksters uitkomen. Deze laatste, nemen het werk over, zodat de koningin nog enkel eieren hoeft te leggen. Vorige maand (Febr) hebben we vastgesteld dat op de zolder nog een wespennest hangt.


Kunnen we dit zonder problemen zelf verwijderen of zitten hier nog wespen in die overwinteren en straks bij de eerste zonnestralen terug uit hun nest komen ? Koninginnen zijn groter dan gewone wespen. Ze zitten aan de binnenkant van het raam omdat het daar een aangename temperatuur heeft. Tenminste, warmer dan buiten.


In Nederland zien we steeds meer wespen in de winter. Dit komt omdat de winters steeds zachter worden. Wat kunnen we er aan doen? Sociale wespen bestaan uit een volk met een koningin en een aantal werksters.


Een volk leeft maar één jaar en sterft aan het begin van de winter zodra het gaat vriezen. Aan het eind van de zomer, in augustus of september, worden er uit enkele tientallen bevruchte eitjes koninginnen en uit onbevruchte eitjes mannetjes . Van ei tot wesp duurt tot weken nadat de eieren gelegd zijn.

De wesp leeft ongeveer weken, maar een koningin ongeveer jaar. De wesp is vooral actief tijdens de zomermaanden en de herfst. Normaal sterven ze uit in de winter , tenzij er sprake is van een zachte winter. Ze gaan vooral in juli en augustus op zoek naar voedsel, voor zichzelf en voor de larven in hun wespennesten.


Omdat wespen agressief . In tegenstelling tot honingbijen, hebben wespen geen methode ontwikkeld om voedsel voor de winter te verzamelen. Daarom zijn de volken op onze breedtegraad éénjarig. In het najaar vallen ze uiteen en vriezen de werksters dood.


Echter, voordat het zover gekomen is, zijn er nieuwe koninginnen en mannetjes . In de herfst sterven bijna alle wespen. Eerst legt ze ongeveer eitjes . Dat is ook nodig omdat alleen koninginnen de winter overleven. Zodra het voorjaar aanbreekt, bouwen ze een nieuw nest. Wespen bouwen ieder jaar een nieuw wespennest. De manier waarop een wespennest gebouwd wordt en het uiterlijk van een wespennest verschilt per wespensoort.


Of hoe doen ze dat in de winter ? Want als ze wel blijven, dan is het uiteraard . Wist u dat een wespennest eenjarig is? De hoeveelheid koninginnen en mannetjes is afhankelijk van de grootte van het wespennest. Dit zijn de laatste ontwikkelingen van een wespennest. Na de bevruchting van de koningin en voor het intreden van de winter periode gaan de nieuwe koninginnen (en komen meerdere koninginnen voort uit een wespennest ) op .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.