maandag 30 oktober 2017

Hoe oud worden bijen

Bij volwassen insecten worden versleten cellen over het algemeen niet vervangen. Ze sterven daarom zodra de lichaamsdelen versleten zijn. Dit geldt ook voor onze honingbij , waarbij werkbijen , darren, koningin en bijenvolk een verschillende levensduur hebben. Liebig gesteld hebben dat bijen gekweekt tussen april en augustus slechts veertien dagen zouden leven i. De koningin leeft - jaar.


Darren zijn de mannetjesbijen.

De meeste bijen zijn werkster. Ze werken hard om honing te maken en steken als ze zich willen verdedigen! De honingbij behoort tot de familie van de bijen (Apidae), deze familie van vliesvleugelige insecten wordt vertegenwoordigd door ongeveer 20. Als zij ongeveer dagen oud is, vliegt de werkster voor de eerste maal uit om nectar en stuifmeel te verzamelen. De oudere bijen vliegen . Als zorner- en winterbijen naast elkaar leven, is het weopvallend dat de.


In Canada hebben onderzoekers eens nagegaan winterbijen veel vaker stilzitten. Mannenbijen leven alleen vanaf de lente tot de herfst om hun taak te volbrengen, daarna worden ze weggejaagd uit de korf en sterven ze. En ook vrouwtjesbijtjes leven een paar maanden.

De lente- en zomerbijen worden door hun drukke bezigheden amper weken oud. De najaarsbijen die het rustiger aan kunnen doen gaan mee tot maart-april van de volgende lente. DE DAR komt enkel in het volk voor wanneer hij van nut is, om een jonge koningin te bevruchten. Als ze haar bruidsvlucht maakt wordt ze.


Een bij op een paardenbloem. Bijenkasten , hier houden imkers bijen in. Een pot honing met Amerikaanse biscuits. Als de werkbijen nog iets ouder zijn, worden ze bewaaksters.


Als de nieuwe koningin geboren wordt , doodt ze de oude koningin als deze er nog steeds is. Werkstermieren worden ouder dan bijen en wespen. Een wegmierwerkster kan enkele jaren oud worden , een bosmierwerkster wel zes jaar. Mannetjesmieren leven na het uitvliegen slechts een paar dagen. Mierenkoninginnen behoren tot de oudjes onder de insecten.


Informatie over hoe bijen leven wonen hoe ze werken en wat hun nut is maar ook over de voortplanting van bijen. Raten worden naast elkaar gebouw met net genoeg ruimte ertussen om de bijen vrij te laten bewegen. Wanneer de koningin ongeveer dagen oud is maakt zij haar eerste vlucht.


De kleine krioelende beestjes die insecten heten. Er zijn natuurlijk niet alleen kleine krioelende beestjes, maar ook hele grote. Om te begrijpen welk insect het grootste is, moet je eerst weten hoe je een insect kunt herkennen.

Om erachter te komen welk dier een insect is en welke niet, worden de poten . Wordt het in het voorjaar warmer dan kun je ook mooi zien hoe de bijen van de wintertros los komen zonder de kast te openen. Zelfs langer dan de vleugels. Ze kan wel tot jaar oud worden. Eigenlijk is de naam koningin niet goed gekozen, want een koningin regeert over haar volk en dat doet de bijenkoningin niet. De bijenkoning in legt alleen maar eitjes.


Daardoor ga je vanzelf een stuk. Om zo veel mogelijk soorten en smaken honing te kunnen maken, zet hij bijenvolkeren uit in allerlei delen van Frankrijk. En hoe oud wordt een bij eigenlijk? Elk volk bestaat uit één koningin en vele werkbijen. Deze was wordt door de bijen zelf uitgezweten.


In het voorjaar komen hier nog darren bij (mannetjes bijen ) die voor. Bij gebruik van een bijenkast is het mogelijk de verrichtingen van de bijen te volgen en zonodig in te grijpen. Als je over bijen praat dan denkt iedereen direct, oei dat zijn die zoemende beestjes die steken en dat doet pijn, maar bijen maken ook honing en hoe ze dat doen is heel interessant om te weten. Om te weten hoe oud een koningin is wordt ze genummer elk jaar heeft een andere kleur nummer. Ja, daar wisten wij niets op te zeggen en glimlachend begon de oude marktmeester toen te vertellen over de dagen van weleer en zo langzamerhand begon het ons duidelijk te worden , waarom Veenendaal uitverkoren werd en hoe deze unieke markt daar ontstond.


Marktmeester Van Kessel vertelt. Behalve de eijercellen zijn er nog bijzondere cellen voor de honigverzamelingen , die de bijen voor den winter gereed maken. Of terstond na de paring, of eerst in den herfst sterven de meeste mannetjes, en de overigen worden door de werkbijen om het leven gebragt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.