donderdag 19 februari 2015

Boom kappen zonder vergunning

Je hebt een grote berk in je achtertuin staan. Het is jouw boom en jij wil de boom kappen. Dat verschilt per gemeente.


In sommige gemeentes heb je een vergunning nodig voor het kappen van een boom. Als je die niet hebt en de boom toch kapt loop je kans op een boete. Zeker als je buren het er niet .

Voor het kappen van een boom moet u altijd eerst een vergunning aanvragen bij de desbetreffende gemeente. Of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor het kappen van een boom in je tuin, hangt in eerste instantie af van de stamomtrek. Voor je overgaat tot het vellen van de boom , ga je. Indien de boom ziek of dood is, mag je deze zonder vergunning vellen.


Onze buren hebben een mooie boom uit hun tuin gekapt. Dit is voor ons, en voor de hele buurt, heel vervelen want hij was heel uitzichtbepalend. Deze boom is gekapt zonder vergunning , wij zijn er vrijwel zeker van dat dat wel verplicht was voor een boom van deze omvang. Wie weet wat onze rechten .

Dit kunt u aanvragen via het Omgevingsloket. Alleen de eigenaar van een boom kan een omgevingsvergunning aanvragen (of moet daarvoor toestemming geven ). Als u een grote boom wilt omhakken of rooien, dan heeft u een vergunning nodig. Dit geldt ook voor stevig snoeien.


Kleine bomen of struiken op uw eigen terrein mag u wel zonder vergunning verwijderen. Soms krijgt u de vergunning. Voor kappingen zonder de intentie om te ontbossen, moet . Ook stevig snoeien valt hieronder. Tegenwoordig heet dat niet meer een kapvergunning maar een omgevingsvergunning. U bent eigenaar van een boom en wilt deze kappen.


Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft? Beantwoord dan onderstaande vragen. Woont u binnen of buiten de komgrens van de Boswet? Bekijk hiervoor de kaarten. Het verbod geldt niet voor: a. De gemeente heeft een lijst met beschermde bomen.


Heb ik voor het kappen van elke boom een omgevingsvergunning nodig?

Niet altijd hebt u voor het kappen van een boom of houtopstand een vergunning nodig. Enkele soorten mogen in bepaalde gevallen zonder vergunning worden gekapt. Het soort boom is bepalen nĂ­et de vraag of een boom ziek of dood is. En heeft deze een stamomtrek van meer dan centimeter op meter van het maaiveld? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.


Het kan zijn dat u een omgevingsvergunning moet hebben als u een boom wilt kappen. Ook als u zeer drastisch wilt snoeien, hebt u soms deze vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u de kroon uit een boom wilt verwijderen.


Overleg altijd eerst met omwonenden of zij bezwaar hebben tegen het kappen van de boom. Van kappen kan ook sprake zijn als er zeer drastisch wordt gesnoei bijvoorbeeld het verwijderen van de top uit een boom. Wanneer hebt u geen vergunning nodig? Alle overige particuliere bomen mogen zonder vergunning worden gekapt. Als door de toestand van de boom sprake is van een onveilige situatie, mag er zonder vergunning worden gekapt.


Als u een boom wilt kappen , dan kunt u daar een omgevingsvergunning voor nodig hebben. Vergunningen en meldingen worden behandeld door VTH de Kempen. Dit is een afdeling van de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten en is gevestigd in het gemeentehuis van Eersel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.