woensdag 18 februari 2015

Veilige principes in de medicatieketen

De veilige principes richten zich op de situatie dat de cliënt de verantwoordelijkheid voor het beheer van de medicatie (geheel of gedeeltelijk) heeft overgedragen aan een zorgorganisatie. Er is dan een keten van cliënt, arts, apotheker, zorgorganisatie en zorgmedewerker: hun activiteiten en verantwoordelijkheden moeten . In dit project is ingezoomd op een aantal knelpunten bij de toepassing van de veilige principes, zoals de eigen rol van de cliënt en de dubbele controle van losse risico-medicatie. De inzichten hebben ertoe geleid dat . Wat is nu precies bedoeld met de Veilige principes ? Principes geven aan wat in beginsel veilig is.


In beginsel, dus je moet altijd afwegen: wat is in deze situatie voor deze cliënt veilig ? Met informatiekaarten over veilig medicatiegebruik voor cliënten en informatieve filmpjes. Wát is in principe veilig ? Hoe stem je dat af, welke afspraken maken? Door afspraken op landelijk niveau, de praktijk faciliteren . Daarom werken alle partijen die betrokken zijn in de medicatieketen in de ouderenzorg samen in het Platform Medicatieveiligheid care. Omdat de Veilige principes ook in een gedrukte versie . Het verbeteren van medicatieveiligheid in de care vraagt om samenwerking van alle schakels in de keten: apotheker, cliënt, arts, zorgmedewerker en zorgorganisatie. Omschrijving: Voor een veilig medicatieproces is goede afstemming tussen alle betrokkenen belangrijk: de cliënt (en zijn mantelzorger), arts, apotheker, zorgorganisatie, zorgedewerker.


De Veilige principes gaan uit van ieders rol en verantwoordelijkheid en beschrijven hoe kan worden samengewerkt op een wijze die de . Het Platform medicatieveiligheid care gaat met regionale ketenprojecten verder werken aan medicatieveiligheid. Hierin is beschreven: wat is in principe veilig bij medicatiezorg en wie moet wat doen? Bij het medicatieproces zijn veel partijen betrokken (de medicatieketen).


Een goede afstemming van de activiteiten en verantwoordelijkheden is van het grootste belang voor een veilig medicatieproces. Apothekers kunnen ze inzetten om een veilig medicatieproces te .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.