woensdag 21 september 2016

Soorten huisdieren in nederland

U mag alleen diersoorten houden die op de lijst staan met toegestane huisdieren. Deze lijst wordt ook wel de positieflijst genoemd. Het houden van dieren die op de lijst staan met niet geschikte huisdieren is vanaf dat moment verboden.


Ruim 1soorten zoogdieren zijn geschikt om als huisdier te worden gehouden. Het gaat bijvoorbeeld om de bizon, de bruine .

Deze diersoorten en nog 1andere zijn maandag toegevoegd aan de zwarte lijst van het ministerie van Economische Zaken. In de lijst gaat het om absolute aantallen, daarom staan de kat en de hond niet bovenaan, terwijl percentueel gezien de meeste huishoudens deze dieren houden, . Vanaf oktober mogen nog maar soorten zoogdieren als huisdier worden gehouden. Ook de handel in zoogdieren wordt sterk beperkt. Dat kondigde de Dienst Dierenwelzijn afgelopen zomer aan.


Eigenaars die kunnen bewijzen dat ze een. Op basis van adviezen van deskundigen heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken een lijst opgesteld met 1soorten zoogdieren die als huisdier mogen worden gehouden. Welke dieren je mag houden staan in de Wet Dieren op de “positieflijst”, je mag als huisdier verschillende soorten schildpadden, hagedissen en slangen hebben , zie de link voor de volledige maar verouderde positieflijst.

Nog niet alle nieuwe positieflijsten zijn definitief beken wel die voor zoogdieren maar nog niet voor . Er is een Positieflijst opgesteld. Om zowel de wetenschappelijke als de praktijkkennis te borgen zijn bij de beoordeling van diersoorten een expertcommissie en een adviescommissie betrokken. De uiteindelijke beslissing ligt bij de . Nieuwe zwarte lijst huisdieren : bruine beer verboden. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft in totaal 1dieren ongeschikt verklaard als huisdieren.


Overigens is er ook een lijst met dieren die wel toegestaan zijn in huis. In de Regeling houders van dieren (Wet dieren ) is daarom de huisdierenlijst opgenomen. Op deze huisdierenlijst (positieflijst zoogdieren) staan zoogdieren die u als particulier mag houden. Op de lijst staat nu een beperkt aantal soorten , in ieder geval de huishon de huiskat . Daarnaast heeft de staatssecretaris een huisdierenlijst (zogeheten positieflijst) opgesteld met 1soorten zoogdieren die wel als huisdier mogen worden . Een speciale commissie heeft de nu nog toegestane huisdieren onderverdeeld in de vijf risicoklassen A (zeer hoog) tot en met E (zeer laag). Nederland waarmee onderbouwd beleid ontwikkeld kan worden.


De klassen A, B en C zijn vanaf juli verboden. Onder de nieuwe verboden soorten zijn de . Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier.

Zeker niet als zij extra zorg nodig hebben, of een gevaar kunnen vormen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan beren, jakhalzen, vossen of sommige soorten eekhoorns. Vooral aan exotische dieren en vogels kan meestal geen geschikte leefomgeving worden geboden, met alle gevolgen van dien. We vinden dat het natuurlijke gedrag, de aard en de . In het rapport worden ook alle aquarium- en vijvervissen meegenomen in de cijfers.


Deze groep huisdieren omvatten meer dan de helft van de cijfers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.