woensdag 21 september 2016

Composthoop bouwen

Er zijn verschillende systemen voor composteren mogelijk, je kunt een open composthoop maken of een composthoop in een bak, kuil of vat. Composteren kun je met een compostbak. Alle materialen zijn te koop bij de bouwmarkt en je kun t de compostbak maken in slechts vijf eenvoudige stappen. Als u de composthoop gaat bouwen , is het handig om te weten welke materialen wel en niet geschikt zijn.


Niet alles wat in de GFT-bak mag, mag namelijk aan de composthoop worden toegevoegd.

Qua voedselresten mogen groenten en fruit gebruikt worden die niet zijn behandeld. Heb jij al een eigen compostbak ? Een compostbak maken hoeft niet moeilijk te zijn. Wij hebben handige DIY instructies voor je op een rijtje gezet. Wil je een volwaardige moestuin die veel opbrengt? Dat is een Makkelijke Moestuin.


Zo klein of groot als je wilt en altijd leuk, makkelijk en super efficiënt. Hoe dan ook, er is nu geen excuus meer om het uit te stellen.

Hier volgen instructies om een compostbak voor groente-, fruit- en tuinafval te bouwen. Je kunt hem zelfs op je terras of balkon gebruiken, en je kunt er ook eentje maken voor alleen tuinafval. Met een composthoop verwerk je tuin- en keukenafval tot vruchtbare grond. Zoek een plekje op je erf voor deze compostbak in delen, met verwijderbare voorkant.


Zo heb je plaats voor het verzamelen van materiaal, kun je het eenvoudig omzetten en sla je de bruikbare compost op, tot je het in de tuin kunt verspreiden. Je hoeft je tuinafval niet meer af te voeren en produceert zelf goede en milieuvriendelijke bemesting voor je planten. Je kunt ook een kant en klare compostbak kopen, soms zelfs via je gemeente. Van pallets maak je deze compostbak in een half uurtje, gratis en handig om snel tuinafval te composteren.


Bouwtekening voor doe het zelf compostbakken. Met enkele palen en wat tuindraad kan je zelf een compostbak maken. In plaats van je groente-, fruit- en tuinafval gescheiden in te leveren, kun je dit ook zelf composteren.


Doe je dit goe dan spaar je energie en verminder je de afvalberg. Als beloning krijg je gratis goede bodemverbeteraar voor de tuin. Zorg voor voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie van de composthoop. Thuiscomposteren: natuurlijk recycleren.


Denk jij bij het woordje composteren aan een stinkende, vieze berg afval?

Dan is het hoog tijd om je kennis over dit begrip wat bij te schaven! Vaak wordt aanbevolen om een composthoop in één keer op te bouwen , om dan geen nieuw materiaal meer toe te voegen tot de hoop gecomposteerd is. In de praktijk is dat lastig omdat we tijdens het groeiseizoen immers steeds nieuw materiaal ter beschikking krijgen (onkrui gewasresten enz.). Zelf werk ik daarom met . Nu doen we er een paar centimeter oude compost op.


Dit zorgt voor micro organismen die nodig zijn in de hoop. Tussen elke volgende laag herhalen we dit. De 3e laag is meestal onkruid uit de moestuin.


Om de lagen strooien we een beetje zeewierkalk voor de nodige mineralen en spoorelementen. Er is ook kant-en-klare compost kopen voor mensen die het netjes willen houden en geen composthoop in de tuin willen hebben. In principe kan alles op de composthoop wat . Een vat beschermt een composthoop tegen dieren en slecht weer. Daarbij ziet een composthoop in .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.